Dorohoi News Logo

Săptămâna Educației Globale la Școala Ioan Murariu, Cristinești - FOTO

Scoala Ioan Murariu Cristinesti 02

Și în acest an școlar Săptămâna Educației Globale ne-a oferit spre discuție o temă foarte interesantă, aflată sub denumirea Egalitatea trebuie să fie reală, cu un scop bine stabilit, și anume, acela de dezvoltare psihică, civică și morală.

Plecând de la cuvintele lui Aristotel „Egalitatea e sufletul prieteniei”, tema  s-a dovedit a fi captivantă și pentru elevii Școlii Gimnaziale Ioan Murariu din Cristinești, care au răspuns pozitiv în fața strigătului de egalitate între oameni și care au descoperit, prin dezbatere, în ce constă cu adevărat noțiunea de egalitate. Elevii au înțeles că atunci când se vorbește de egalitate, se vorbește despre un principiu potrivit căruia tuturor oamenilor, statelor sau tuturor națiunilor li se recunosc aceleași drepturi și li se impun aceleași îndatoriri.

Activitățile s-au derulat pe tot parcursul perioadei 16 – 20 noiembrie după următoarea structură:
Luni, 16 noiembrie – Ziua toleranței. Fețe altfel, inimi la fel;
Marți, 17 noiembrie – Ce este egaliatea?;
Miercuri, 18 noiembrie – Ziua îmbrățișărilor;
Joi, 19 noiembrie – Toți copiii zâmbesc la fel. Drepturile copilului;
Vineri, 20 noiembrie – În căutarea egalității... .

Fiecare cadru didactic și-a finalizat cu succes  obiectivele fixate în debutul proiectului.
Vineri, 20 noiembrie, elevii școlii noastre, în urma încheierii a două parteneriate, au plecat În căutarea egalității... în vizită la Liceul Tehnologic Special Ion Pillat și la Complexul de Apartamente Casa mea din Dorohoi, însoțiți de doamnele învățătoare Mihaela Alexoae (Școala Dragalina), Dana – Ramona Căruntu (Școala Fundu Herții) și doamna profesor de Limba Română, Ionela Harapu – Sinculei (Școala Gimnazială Ioan Murariu, Cristinești).

Elevii au susținut o piesă de teatru raportată la gândirea afectivă a adolescenților zilelor noastre, la graba oamenilor în a cataloga și eticheta oamenii în funcție de pătura socială din care aceștia provin. În completarea acestui moment am oferit gazdelor noastre un strop de voie bună, prin dansuri țigănești, în urma cărora elevii gazdă s-au lăsat instruiți, prin câțiva pași,  de către elevii care au susținut acest stil de dans, colaborând și comportându-se prietenește și egali.

În vizita de la Complexul de Apartamente Casa mea, pe lângă proiectul din cadrul Săptămânii Educației Globale, am marcat și campania de colectare din Săptămâna legumelor și fructelor donate, ajutați fiind de buna-colaborare dintre școală și părinți și nu în ultimul rând de susținerea doamnei director, profesor Oana Darie.  Evenimentul s-a bucurat de susţinerea tuturor elevilor din clasele I – VIII, care au înţeles cât de important este ajutorul pe care îl poţi da semenilor tăi.

Această activitate a urmărit consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate unită şi solidară, în care contează valenţele umanitare, implicarea, angajamentul și responsabilitatea.

Toţi cei participanți, elevi și profesori, deopotrivă, s-au declarat încântaţi în urma acestor activități și mai bogați, atât din punct de vedere intelectual cât și spiritual. (A consemnat pentru Dorohoi News, profesor  Harapu – Sinculei Ionela)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web