Beneficiarii Centrelor de zi pentru copii din localitățile Ibănești și Dumbrăvița au desfășurat marți, 24 noiembrie 2015, o activitate extrașcolară în cadrul proiectului educațional intitulat „Să ne cunoaștem județul – oameni, fapte, locuri”.
Însoțiți de d-nele educatoare Lavric Camelia, Doroftea Valentina și asistentul social din cadrul Primăriei comunei Ibănești, dl. Aboghioaie Petru, cei 40 de copii, elevi ai claselor a V-a au efectuat o serie de vizite la cele mai importante instituții din județul Botoșani.
Prima oprire a fost la Complexul de Servicii Comunitare destinate Protecției Copilului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. Aici, cei mici au avut parte de o primire extrem de călduroasă din partea d-nei Director Maria Felicia Mihai și personalul care își desfășoară activitatea în această instituție.
Timp de aproximativ 2 ore, copiii au putut afla, direct de la angajați, cu ce se ocupă fiecare, care este rolul și scopul instituției în domeniul protecției copilului și a familiei, a persoanelor cu handicap, în vederea prevenirii și combaterii marginalizării sociale și a sărăciei.
Dacă la început elevii erau emoționați și sfioși, jocurile educative pregătite de d-nele psihopedag i-au introdus imediat într-o atmosferă caldă și prietenoasă, care a smuls zâmbete gingașe și priviri adorabile.
Într-un mod jovial, cei mici au interacționat cu adulții, prietenii lor mai mari și au aflat care le sunt drepturile și obligațiile, au făcut cunoștință cu personajele din Lumea Cuvintelor Magige care îi ajută să fie mai buni „Te rog”, „Mulțumesc!, „Iartă-mă”, „Te iubesc!”, după care au făcut un schimb de energie pozitivă prin terapia îmbrățișării.
Următorul obiectiv vizitat a fost clădirea în care își desfășoară activitatatea Instituția Prefectului Județului Botoșani și Consiliul Județean Botoșani. Aici, elevii au luat cu asalt sala de ședințe „Nicolae Iorga”. Timp de aproximativ 1 oră, elevii au purtat un dialog deschis cu reprezentanții instituției, au aflat date importante despre clădire și activitatea pe care o desfășoară, au pus întrebări și au făcut fotografii.
Reprezentanții Prefecturii s-au simţit onorați și bucuroși că instituția pe care o cârmuiesc este pe lista obiectivelor de vizitat de către elevii, care cu cât cunosc mai multe despre județul în care trăiesc, cu atât mai mult se vor simți pregătiți pentru alte provocări.
Următorul obiectiv bifat de pe lista cu cele mai importante instituții din județ s-a aflat și Casa Corpului Didactic Botoșani. „Școala Profesorilor” așa cum au denumit-o cei mici, a fost o gazdă primitoare și veselă care i-a ajutat să descopere care sunt calitățile profesorului european, prin vizionarea unui filmuleț, care le sunt drepturile, dar și obligațiile.
La sfârşitul zilei, copiii s-au despărţit de gazde cu gândul că se vor revedea curând, în cadrul unei noi acţiuni.
Legat de desfășurarea acestei activități, Primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț – susținător necondiționat al proiectelor educaționale, a precizat: „Având în vedere faptul că beneficiarii Centrelor de zi din localitățile Ibănești și Dumbrăvița locuiesc în mediul rural și în general, contactul lor cu orașul reședință de județ Botoșani este redus, ne-am propus împreună cu personalul didactic, prin acest proiect să realizăm o serie de vizite cu scopul de a cunoaște și de a învăța lucruri noi și interesante despre județul în care trăiesc, despre clădiri și instituții administrative, despre parcuri și monumente, despre instituțiile de cultură, cât și despre atracțiile turistice. Mulțumesc reprezentanților de instituții că au primit cu brațele deschise acești elevi dornici să descopere, să învețe și să cunoască oameni care au datoria de contribui prin faptele lor la continua dezvoltare economico-socială și educațională a județului.”