Dorohoi News Logo

Definitivat 2016. Vezi aici calendarul examenului, modele pe discipline şi programe

grade_didactice

Te pregăteşti ca anul acesta să dai examenul de definitivat? Vezi mai jos calendarul de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ în anul școlar 2015-2016, modele pe discipline, programe şi lista disciplinelor de examen.

Profesorii care susţin anul acesta examenul de difinitivat vor fi inspectati la clasa pana pe 17 iunie si vor sustine examenul scris de definitivat pe data 4 august 2016.

Calendarul de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ în anul școlar 2015—2016
·    până la 20 noiembrie 2015- Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ, transmiterea dosarelor de înscriere lainspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora
·    23 noiembrie - 18 decembrie 2015 - Înregistrarea candidaților în aplicație. Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere   
·    până la 17 iunie 2016 - Efectuarea inspecțiilor la clasă
·    17—30 iunie 2016 - Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică
·    4 august 2016- Susținerea probei scrise
·    11 august 2016- Afișarea rezultatelor
·    11—12 august 2016- Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare/contestații
·    12—17 august 2016 - Soluționarea contestațiilor
·    18 august 2016- Afișarea rezultatelor finale
·    19—30 august 2016- Transmiterea la Ministerul Educației și Cercetării Științifice a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice

Examenul de definitivat constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă şi se susţine în limba română. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale pot susţine probele examenului în limba de predare a disciplinei.

Proba scrisă se susţine în centrele de examen care se stabilesc de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar în unităţi de învăţământ care permit organizarea, în aceeaşi clădire, a sălilor de examen şi a sălilor în care îşi desfăşoară activitatea comisia de examen. Pentru evaluarea lucrărilor şi soluţionarea contestaţiilor se constituie, la nivel naţional, centre de evaluare a lucrărilor scrise, respectiv de soluţionare a contestaţiilor.

Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
·    să aibă calificativul parţial pentru anul şcolar în curs: „Bine" sau „Foarte bine";
·    să aibă media notelor finale la inspecţiile speciale: cel puţin 8;
·    să aibă stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.

Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Învățământ primar și preșcolar

Educatorul puericultor este cadrul didactic care asigură „dezvoltarea integrată a copilului, prin acoperirea nevoilor din punctul de vedere al tuturor domeniilor de dezvoltare, sub trei axe principale: îngrijire, creștere și educatie timpurie, informarea și susținerea părinților copilului pentru capacitarea functiilor parentale, în deplin respect pentru rolul primordial al părintelui în îngrijirea, creșterea și educația propriului copil precum și prevenirea precoce a disfuncționalităților de dezvoltare ale copilului, a disfuncționalităților din cadrul relației părinte-copil, a potențialului de inadaptare și excludere socială a copilului și părinților săi."

Definire competență didactică/competență profesională adaptată particularităților nivelului antepreșcolar (creștere, îngrijire, educație)

Competentă didactică: „Capacitatea unei persoane de a exercita atributiile specifice profesiei didactice; capacitatea unui educator de a se pronunta asupra unei probleme pedagogice, pe temeiul cunoașterii aprofundate a legitătilorși determinările fenomenelor educative; nivel de performantă la care urmează să fie realizate de către un educator sarcinile de muncă specifice profesiei didactice"

Competentă profesională: „Ansamblul de competente specializate, care reprezintă standardul acceptabil pentru exercitarea unei profesii. Fiecare profesie solicită, pe lângă anumite competente generale (intelectuale, civice, etice, comunicationale etc.) și competente specifice activitătii în domeniu."

Competenţele profesionale ale cadrului didactic debutant (educator-puericultor pentru învățământul antepreșcolar)
·    Proiectarea activităţilor educaţionale
·    Conducerea şi monitorizarea procesului de instruire
·    Evaluarea activităţilor educaţionale
·    Integrarea şi utilizarea TIC în educaţie
·    Cunoaşterea, consilierea şi tratarea diferenţiată a antepreşcolarilor
·    Managementul grupei de antepreşcolari
·    Dezvoltarea instituţională a unităţii de învăţământ antepreşcolar şi dezvoltarea de parteneriate cu comunitatea
·    Managementul carierei şi al dezvoltării personale
·    Cercetare educaţională aplicativă

VEZI AICI: Lista disciplinelor de examen

Sursa: realitatea.net

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web