Un grup de copii de la Școala Gimnazială nr. 1 Vorniceni a călătorit în timp și s-a întors, timp de patru ore, în trecut, pentru a afla ce făceau bunicii când erau de vârsta lor.
Totul s-a întâmplat în cursul zilei de vineri 26 februarie 2016, în Sala Mihai Eminescu, din incinta Hotelului Rapsodia, unde a avut loc un eveniment cultural - artistic - „Șezătoare la români”, organizat de Asociația Umanitară „INIMI LA UNISON” și Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian” în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoșani și Fundația „Ștefan Luchian". La eveniment au participat meșteri populari, d-na Steliana Băltuţă - etnograf, bunici, mămici, copii, cadre didactice și ziariști de la mai multe publicații locale. Toți participanții, indiferent de vârstă, au avut ceva de învățat, iar prin prisma acestui proiect, tradițiile au fost puse la loc de cinste.
Copiii de la Vorniceni au înveselit atmosfera acestei șezători prin versuri specifice unei șezători, dar și prin cântec și joc. Au recitat versuri populare elevii:, Jijie Matei - clasa I A, Pavăl Iulia Violeta - clasa a III-a, Scripcariu Robert–Andrei - clasa a III-a, Jijie Emilian–George - clasa a III-a, Ștefan Marian- clasa a IV-a, Dănilă Raluca - clasa a VI-a A, Sîrbu Alina-clasa a VI-a A, Ursache Diana-Ioana - clasa a VII-a A, Ștefan Ionuț – clasa a VII-a A. Au încântat prin cântec pe cei prezenți la șezătoare: Mihai Georgiana-Marilena clasa a III-a, Iftodi Marina - clasa I A, Ferariu Denisa – clasa a VII-a A și Ungureanu Laura Ioana - clasa a VII-a A.
Ștefan Ionuț, elev în clasa a VII-a A, a obținut Premiul I pentru autenticitate costum popular. Au fost apreciate și costumele populare îmbrăcate cu mare drag de membrele Grupului „Steluțele”.
Grupul de copii de la Vorniceni a fost coordonat de doamna învățătoare Mihai Marinela, fiindu-i alături în calitate de îndrumătoare și prof. Volari Adriana, prof. Ionesei Oana și prof. Jijie Liliana. Pentru a arăta că dorința de a păstra tradițiile se moștenesc, au fost prezente și d-na Iftodi Alina, în calitate de părinte și d-na Jijie Rodica, în calitate de bunică, alături de nepoțelul său de 2 ani, Jijie Andrei.
Mulțumim doamnei prof. Alina Răileanu și d-lui Aurel Răileanu pentru invitație și pentru ospitalitalitatea carecteristică unor gazde cu suflet mare. Ca de fiecare dată, doamna Alina Răileanu, sufletul acestui eveniment, a dat dovadă de profesionalism, dăruire, spirit organizatoric, dragoste de tradiții și folclor și mai ales dragoste de semeni. Ne-am întâlnit cu oameni dragi, ne-am îmbrățișat și am trăit clipe de neuitat împreună, ca într-o familie adevărată, inimile noastre bătând și de această dată LA UNISON.
Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment de înaltă ținuta artistica și tuturor participanților care au transformat după-amiaza zilei de vineri în clipe de poveste și de povestit!
„Vă urăm de sănătate,
Mulțumim de bunătate.
Poate ne-ați mai invita
Și de noi nu veți uita!”