Elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dorohoi s-au întors recent de la Reuniunea de proiect din GERMANIA, din cadrul Proiectului „Sagas from Past to the Future”, Parteneriat strategic în domeniul școlar, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Erasmus Plus. Echipa participantă a fost formată din șase elevi din clasele V-VIII însoțiți de 2 cadre didactice, profesor Viziteu Livia, responsabil proiect si prof. Vremescu Verginica (membru în echipa de implementare).
Reuniunea de proiect a cuprins activități de învățare și formare care s-au realizat, pe parcursul a 5 zile la Școala Gymnasium am Neandertal, orașul Erkrath, GERMANIA, la care au participat echipe formate din cadre didactice și elevi din fiecare instituţie parteneră : România, Suedia, Germania, Spania, Ungaria, Turcia.
Tema acestei întâlniri a fost „Un personaj-animal de legendă” , toate echipele din proiect realizând în propria școală activități de pregătire a întâlnirii. Astfel, înainte de reuniune elevii din Școala Gimnaziala ,,Ștefan cel Mare” Dorohoi au studiat diverse legende naționale din care au selectat în final o legendă („Legenda întemeierii Moldovei”) pe care au tradus-o în engleză și au prezentat-o în format power-point în Germania.
Programul reuniunii dinn Germania a cuprins zilnic activități de învățare pentru elevi în cadrul a diverse workshop-uri : atelier de teatru prin dans pe tema legendelor propuse de fiecare țară, atelier de artă –elevii au sculptat în lemn fiecare animal de legendă propus, atelier de scriere creativă -unde elevii și-au folosit imaginația, creativitatea si cunoștințele de limba engleză pentru a redacta propriile legende pornind de la imagini cu personaje de legendă, atelier de documentare despre săptămâna Erasmus Plus din școala gazdă și interviuri pentru postul de radio local.
Organizatorii reuniunii de proiect din Germania au oferit ocazia participanților să cunoască mai bine istoria, cultura și civilizația germană prin scurte deplasări la locuri de importanță istorică și științifică din zonă: Domul din Koln, Muzeul Neanderthal- faimos pentru descoperirile arheologice legate de istoria umanității.
De asemenea a fost organizată o seară internațională la care au participat reprezentanți ai comunității locale (primarul orașului, reprezentanți ai presei locale, părinți ai elevilor) unde s-au prezentat produsele finale realizate de elevi în cadrul atelierelor de lucru din zilele precedente, s-au împărtășit impresii despre proiect și s-au prezentat momente artistice tradiționale din fiecare țară parteneră.
Putem spune că întâlnirea din Germania a oferit un exemplu de seriozitate, profesionalism, organizare și, fiind prima întâlnire de proiect cu schimburi de elevi, a reprezentat un exemplu pentru organizarea la un nivel cât mai înalt a următoarelor reuniuni de proiect. (a consemnat pentru Dorohoi News prof. Livia Viziteu)