Dorohoi News Logo

Bacalaureat 2011 : Măsuri de securitate fără precedent

Bacalaureat 2011

După ce anul trecut au fost descoperite mai multe cazuri de fraudă, în special la prima sesiune a Bacalaureatului, măsurile de securitate din jurul acestui examen au fost întărite şi mai mult. La Galaţi, inspectoratul şcolar judeţean a anunţat că testarea va fi înregistrată cu ajutorul camerelor video care folosesc în general la supravegherea liceelor, astfel încât să nu existe niciun dubiu în privinţa unei eventuale tentative de fraudare a examenului.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat pentru „Adevărul" că susţine astfel de măsuri şi încurajează şi alte inspectorate să procedeze la fel, dacă există mijloacele tehnice.La rândul său, secretarul de stat Oana Badea precizează că părinţii care s-au organizat în asociaţii cu personalitate juridică pot supraveghea procedurile cu care debutează testarea: pot verifica tragerea la sorţi a membrilor comisiilor care corectează lucrările, sălile de clasă din centrele de examinare, intrarea elevilor în sală şamd.

Elevii care sunt prinşi încercând să fraudeze testarea nu mai pot participa la următoarele probe şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen", fără să li se recunoască, în următoarea sesiune de Bacalaureat, notele obţinute la probele promovate anterior eliminării. Mai mult, candidaţii eliminaţi pentru fraudă nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Abia în a treia sesiune ei vor putea să susţină din nou toate probele.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei mizează, în aceste condiţii, pe un rezultat corect al examenului de maturitate. Secretarul de stat Oana Badea consideră, de altfel, că „o promovabilitate de 90% nu poate fi corectă". Motivul? „Fiecare regiune are câte un liceu de elită, dar acesta nu este replicat la nivelul fiecărei şcoli din judeţ. Astfel că procentul de promovabilitate de peste 90% din colegiul de elită ar trebui să fie compensat de rezultatele mai slabe, ale elevilor proveniţi din şcoli mai slabe. Altfel, fie există o generaţie extrem de bună, fie s-a produs o fisură în toată procedura de securizare a examenului", explică Oana Badea.

"O promovabilitate de 90% nu poate fi corectă. Altfel, fie există o generaţie extrem de bună, fie s-a produs o fisură în toată procedura de securizare a examenului.''
(DorohoiNews.ro)
 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web