Anul 2016 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică.”
Cu acest prilej se organizează Concursul național de creație „Biserica și Școala din sufletul meu” , cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada 15 decembrie 2015 – 21 mai 2016.
Lumea copilăriei cu valorile sale oferă elevilor posibilităţi de a crea în diferite domenii, de a-şi dezvolta imaginaţia, aptitudinile şi talentul. Prin Concursul de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu” se dorește înţelegerea acestei lumi, cunoaşterea preocupărilor, intereselor şi aspiraţiilor generaţiilor actuale de elevi şi evidenţierea şi fructificarea acestora.
Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” precum și celor care se ostenesc la catedră sau la amvonul Bisericii urmărind să educe copiii pentru a-și construi un viitor în care viața să fie trăită în deplinătatea ei.
La Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, elevii de la cele două profile de învățământ, îndrumați de Pr. Prof. Apetrei Ionuț Ștefan, Pr. Prof. Budacă Teodor Cătălin, Prof. Ignat Cristina Ionela, Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț, au întocmit un portofoliu cu lucrări pentru participarea la cele 4 secțiuni ale concursului:
· Secțiunea literară: o scrisoare către Dumnezeu despre viaţă, un articol de ziar despre educaţia astăzi, o creaţie literară, o rugăciune către Dumnezeu pentru toţi cei din şcoală, o creaţie literară cu titlul „Poveste despre viitorul meu”;
· Secțiunea artistică: un desen/pictură despre evenimentul cel mai important din viaţă, o fotografie inedită în concordanţă cu tema concursului și o creaţie dramatică;
· Secțiunea multimedia: o prezentare Ppt despre viaţa în şcoală şi biserică și un interviu cu una din personalităţile eparhiei care a avut o contribuţie importantă în domeniul educaţiei.
După ce a fost prezentat proiectul la nivel de instituție, au fost selectate lucrările care au respectat toate criteriile prevăzute în regulament, urmând ca portofoliul să fie depus pentru jurizare, la Secretariatul Protopopiatului.