Dorohoi News Logo

Două concursuri naționale încheiate într-un cadru festiv la Tabăra „Codrii de aramă” Agafton - FOTO

tabara Codrii de Arama Agafton 41

S-au finalizat două concursuri naționale de protecția mediului și ecoturism finanțate de Primăria municipiului Botoșani și M.E.N.C.Ș., aplicate de Asociația „Papucul doamnei”, Palatul Copiilor Botoșani, Palatul Național al Copiilor și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe.

Este vorba de Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!” ajuns la a X-a ediție și Concursul Național Interdisciplinar de Protecția Mediului și Ecoturism „Minunile naturii – Pe cărările nebănuite ale țării” ajuns la a VI-a ediție.

Perioada 26-29 mai 2016, a fost plină pentru cei 150 participanți din toată țara, elevi și profesori, cazați în Tabăra „Codrii de aramă” din Agafton.

Festivitatea de deschidere a fost oficiată de către doamna director a Palatului Copiilor Botoşani, prof. Nour Daniela, domnișoara ing. Narcisa Dumitriu – specialist din cadrul APM Botoşani, d-nul dr. ing. Paul Vieru din cadrul Primăriei municipiului Botoșani și coordonatorii acestor concursuri, prof. Cecilia Vicoveanu și Renga Ioan Alexandru.

Oficial a fost lansată și apariția nr. 4 a revistei „Și gestul tău contează! Pentru mediu, pentru sănătate!” cu I.S.S.N.

Amenajarea expoziţiei „Cu atitudine civică și responsabilă pentru natură...”, cu lucrările trimise în prima etapă a concursurilor, au dat ocazia atât profesorilor cât și elevilor să observe, să compare, să-şi expună părerile și să înveţe din experienţele celorlalte echipaje prezente în concurs.

Vizitele la S.C. Modern Calor S.A. și Stația de tratare a apei Cătămărăști Deal au demonstrat preocuparea instituțiilor botoșănene în protejarea mediului înconjurător. Materialele promoționale distribuite fiecărui participant au promovat proiectul „Viață în fiecare picătură!” derulat de S.C. Nova ApaServ S.A. și proiectul operațional sectorial „Mediu”.

La Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani–echipajele participante au fost formate în legătură cu modul de obținere a compostului, un îngrășământ organic, calitatea aerului și apei. „Vânătoarea de comori”, folosind harta și orientarea în teren, au purtat pașii participanților spre Casa memorială „Nicolae Iorga”, Muzeul de istorie, biserica „Sfântu Gheorghe” și Centrul istoric al municipiului.

Drumeția pe traseul Agafton - Lacul Ipotești, coordonată de prof. Renga Ioan Alexandru și Floroian Vlad, a avut ca obiectiv principal observarea şi cunoaşterea varietăţii de specii de floră şi faună din Pădurea Baisa și Lacul Ipotești, determinarea diferitelor specii ocrotite la noi în judeţ şi fotografierea acestora, comparaţia cu celelalte specii din judeţele echipajelor participante, poluarea apărută sub diferite forme şi găsirea unor soluţii civice de conservare şi protejare a acestor locuri și specii, jocuri de educație civică și ecologică, perspicacitate.

Atelierele de lucru organizate în cadrul concursului cu tema „Un mediu sănătos pentru o viață sănătoasă!” urmate de tombola elevilor – valorificare produse ateliere, au dat prilejul echipajelor participante să-și arate îndemânarea în metamorfozarea deșeurilor. În paralel cu atelierele de lucru, sub formă de simpozion, au fost susținute proiectele „Minunile naturii – Pe cărările nebănuite ale țării”.

Cea mai așteptată probă a fost proba surpriză cu reprezentantul regional Rorec, d-ra Simona Ghiga și echipa acesteia. Elevii și profesorii au participat la jocuri educative, dar și distractivecare au avut ca scop colectarea DEEE. Alături de voluntarii Asociației „Papucul doamnei” elevii au construit, simbolic, Pământul, din baterii colectate de participanți. Drept recompensă au primit echipamente speciale agentului de reciclare.

Concursurile s-au încheiat într-un cadru festiv unde au fost acordate elevilor şi cadrelor didactice diplome, premii (Carrefour, Tipografia Dimi) și trofee de către parteneri, colaboratori și organizatori.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web