În perioada 30 mai – 2 iunie 2016 s-a desfăşurat la Sulina, în județul Tulcea, Concursul naţional de proiecte ale Consiliului Elevilor „Parteneriat în educație, prezent şi perspective”. Manifestarea a avut loc sub patronajul Ministerului EducaţieiNaţionale şi al Cercetării Ştiinţifice.
La această ediție a concursului au participat reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor din 29 de județe, care au prezentat şi susţinut în faţa juriului 32 de proiecte, cele mai reprezentative implementate în ultimul an. Județul Botoşani a fost reprezentat, și de această dată, cu succes!
Proiectul prezentat de Cezara Mîndrescu, elevă a Colegiului Național „Grigore Ghica”, Dorohoi, denumit „Tineri pentru viitor 2.0”, a fost răsplătit cu Premiul special la categoria cu cei mai mulți participanți: Educație pentru cetățenie democratică.
Proiectul a constat în sesiuni de discuții pe tema succesului în carieră între tinerii botoşăneni și personalități ale comunităților regionale și naționale, oameni de succes din diferite domenii. Consiliul Județean al Elevilor Botoşani a încercat să acopere o gamă cât mai variată de interese, astfel încât fiecare elev din grupul țintă al proiectului să aibă șansa de a-și identifica un model.
Ca în fiecare an, Delta Dunării și-a primit oaspeții cu miros de vară, de soare și de picături de ploaie răzlețe. După drumuri care au brăzdat întreaga țară, peste 40 de liceeni veseli, oaspeți și gazde, însoțiți de inspectorii educativi sau de profesori s-au întâlnit la Pontonul Navrom Tulcea pentru a porni în ceea ce, pentru mulți dintre ei, a însemnat prima întâlnire cu Delta Dunării și cu un concurs de asemenea anvergură.
Drumul cu vaporul de la Tulcea la Sulina a fost prilej de cunoaștere, relaxare, discuții, poze, mirare, încântare, fericire, bucurie. La fel a fost și prima seară, în care participanții s-au familiarizat unii cu ceilalți și, mai ales, cu programul, regulile și regulamentul concursului.
A douazi, 31 mai 2016, a fost ziua concursului propriu-zis. Prima parte a zilei a fost dedicată secțiunilor Educație pentru sănătate, Educație pentru mediu și Interculturalitate, iar după masa de prânz a fost rândul proiectelor înscrise la secțiunea Cetățenie democratică.
Pe un 1 iunie însorit, după o noapte cu furtună, organizatorii au propus o excursie tematică pe canalele Deltei, de care s-au bucurat adolescenți și adulți deopotrivă. Ziua copilului a adus și emoțiile inerente premierii. Ca la fiecare ediție, festivitatea de premiere a beneficiat de programul artistic prezentat de artiștii locali, o feerie de culoare și sunet, o explozie de bucurie exprimată prin muzică și dans, o diversitate de tradiții, porturi, graiuri, diversitate specifică ținutului în care Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră.
A fost o închidere de proiect care a adus recunoașterea și recompensarea eforturilor tuturor celor care au organizat și au participat, și în acest an, ca și la celelalte cinsprezece ediții, la o întâlnire a entuziasmului adolescenței cu experiența cadrelor didactice implicate. Și, mai ales, a fost un proiect în timpul căruia s-au pus bazele altor întâlniri, s-au împărtășit experiențe și s-au legat prietenii.
Felicitări, Cezara!