Preşcolarii municipiului Dorohoi au avut prilejul să participe la un proiect deosebit, social județean „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență”, ediţia a IV-a, găzduit de Grădiniţa „Albă ca Zăpada”, în perioada 04 – 08 iulie 2016.
Astfel 42 de „pitici” curioşi, veniţi din diferite unităţi educaţionale: Gradiniţele cu P.P. nr.10, nr. 3, nr. 4, nr. 6, „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Cornerstone, Corlăteni, Dumbrăviţa, Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” şi grădiniţa organizatoare, au participat la activităţi diverse cu teme de prevenire în domeniul situaţiilor de urgenţă: ateliere de lucru, simulări de evacuare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, prezentări PPT, jocuri interactive, ateliere de creaţie, parcurs aplicativ, vizită la Detaşamentul de Pompieri Dorohoi, participarea la concursul judeţean „Prietenul meu, pompierul!”, sub directa îndrumare a coordonatorilor de proiect, dar şi a personalului didactic voluntar.
Pornind de la atracţia copiilor faţă de chibrituri şi foc, de la tentaţia lor de a se juca cu acestea, tentaţie permanent stopată de către adulţi, ne-am propus să oferim o soluție educativă și distractivă de petrecere a unei săptămâni din vacanța de vară. Programul Grădiniței de vară a cuprins activități pentru dezvoltarea aptitudinilor practice și stimularea curiozității copiilor, în ceea ce privesc efectele benefice şi dăunătoare ale focului, mijloacele de intervenţie în cazul unei situaţii de urgenţă și înţelegerea necesității de a respecta regulile de comportare în ceea ce priveşte siguranţa proprie şi a celor din jur. Copiii au participat la o varietate de activități, utilizându-se tehnici moderne de comunicare care au permis să se bucure și să înțeleagă aceste lucruri (prof. Maria Enache- coordonator proiect).
Proiectul social județean „Grădinița de vară în domeniul situațiilor ade urgență” este un proiect reprezentativ pentru judeţ, prin singularitatea sa, prin aceste obiective şi prin regulament. Scopul proiectului a fost atins nu numai prin satisfacerea curiozităţii şi a dorinţei de manipulare a focului prezentă la copii, ci şi prin cunoaşterea acestuia, a pericolelor pe care le reprezintă şi a modului în care pot fi evitate accidentele provocate de incendii, precum și a modului de comportate în caz de incendiu. (colonel Radu Ţipişcă-coordonator proiect, reprezentant al ISU „Nicolae Iorga” Botoşani)
Proiectul este rodul parteneriatului între Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, prin Grădiniţa cu P.P. „Albă ca Zăpada” structură a Şcolii gimmnaziale „Dimitrie Romanescu” Dorohoi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani dar și print-o implicare largă a celorlalți parteneri, Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Clubul Copiilor și Elevilor Dorohoi, Primăria Municipiului Dorohoi, Casa Municipală de Cultură Dorohoi Biblioteca Municipală Dorohoi, Seminarul Teologic „Sf.Ioan Iacob„ Dorohoi.
Organizatorii şi echipa de proiect mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în derularea proiectului, copiilor participanţi, părinţilor, personalului din cadrul ISU „Nicolae Iorga” Botoşani/Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, personalului din cadrul SVSUDorohoi şi nu în ultimul rând cadrelor didactice voluntare.