Elevii Şcoalii Gimnaziale Nr. 1 Dorohoi au avut parte de cu totul altă atmosferă la ore astăzi, 5 octombrie 2016, când se serbătoreşte Ziua Internaţională a Educaţiei. În peste 200 de ţări din întreaga lume, această zi este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia - educatori, învăţători, profesori.
Învăţătorii şi profesorii școlii noastre și-au schimbat modalitatea de abordare a lecțiilor și au propus elevilor, în locul disciplinelor clasice, activităţi dedicate educaţiei şi cadrelor didacticecare, zi de zi, se așază cu răbdare și stăruință la catedră să-i învețe pe ei, elevii, „calea” către succes.
Propunerile au căpătat și un nume. Clasele mici (prof. inv. primar Clivet Daniela, Vaculisteanu Irina, Cheaptanariu Ana, Craciun Liliana impreuna cu prof. de sprijin Adascalitei Andra) au marcat această zi sub sloganul „Desenăm, discutăm, cântăm.... educaţia o serbăm”. „Cupa Educaţiei”, activitatea clasei a V-a (prof. Vatamanu Filofteia, prof. Vremescu Verginica) s-a concretizat într-un concurs de poezie, recitare şi cultură generală.
Elevilor din clasa a VI-a (prof. Predeanu Simona) şi a VIII-a (prof. Balinisteanu Anca, prof. Baciu Ana Maria) li s-a propus activitatea „Un gând şi un măr pentru profesorii mei”. Nu, nu a fost vorba de un măr adevărat, ci de un măr pe care fiecare dintre elevi trebuia să-l realizeze din hârtie și pe care să scrie o idee, o urare, un cuvânt definitoriu pentru învățătorul, profesorul, dirigintele său. Așa se putea concretiza îndemnul acestei zilei de acum câţiva ani, „Take a Stand for Teachers!”, îndemn care rămâne valabil, deoarece educaţia de calitatese face prin colaborarea tuturor părţilor implicate. Elevii au fost inventivi și au demonstrat că știu să-i sprijine pe profesorii lor prin cuvinte frumoase. La final „merele” cu gânduri și idei interesante au poposit pe ușile sau pe pereţii claselor, să stea mărturie pentru ziua aceasta.
Tot elevii clasei a VI-a au realizat unui afiş cu tema „Omul educat”, enumerând trăsăturile unui om educat/ needucat, au dat definiţii proprii educaţiei, au analizat proverbe, zicători pe aceeaşi temă. Clasa a VII-a (prof. Luca Catalin) a marcat această zi prin activitatea „Un viitor reuşit prin educaţie”, discutând despre rolul educaţiei în societatea contemporană, importanța acesteia pentru o viață mai bună.