Este numele proiectului educativ al excursiei școlare din cadrul opționalului „ELEMENTE DE FOLCLOR ZONAL”, ce aparține clasei a VIII-a B, în anul școlar 2016-2017, de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AL. I. CUZA” DOROHOI, coordonat de profesor de educație muzicală BOTEZATU EMANUELA GABRIELA și profesor de educație plastică CLISU ADINA.
A fost o excursie minunată ce răspunde dorinței exprimate de elevi de a călători și de a petrece împreună timpul liber, desfășurând activități instructiv – recreative, dar și nevoia de a-și îmbogăți cunoștințele despre cultură, religie, geografie și în special despre tradițiile autohtone.
Zona de nord a Moldovei, cu tot ce are ea mai frumos, reprezintă o componentă importantă a resurselor turistice, etnografice de care dispune Romania, Ele se integrează elementelor deosebit de valoroase ale culturii spirituale populare, fiind cele ce definesc, alături de multe altele, particularitățile etnice ale unui popor. De asemenea, ele imprimă colectivității norme de conduită în viața socială și în familie, ilustrează profunzimea filozofiei populare și reflectă concepția de viață din toate perioadele istorice. Tradițiile și obiceiurile populare au o importanță deosebită pentru cunoașterea particularităților istorice ale etnogenezei poporului nostru, a istoriei filozofiei, esteticii și eticii populare românești.
Prin urmare, în ziua sâmbătă 29 octombrie 2016, elevii au vizitat numeroase obiective turistice prin care și-au putut fixa și chiar elucida unele cunoștințe pe care le-au primit la orele de curs, printre care enumerăm:
Vizitarea Muzeului de Etnografie Botoșani- CASA VENTURA;
Vizitarea Muzeul de Istorie Botoșani;
Vizită la Muzeul de Istorie Suceava – SALA TRONULUI;
Vizită la Muzeul de Etnografie Botoșani - CASA DOMNEASCĂ;
Vizită la Muzeul Satului Bucovinean Suceava;
MOMENT RECREATIV - Vizionarea unui film la cinema „CINE GRAND” BOTOȘANI.