Dorohoi News Logo

La CN „Grigore Ghica” pace = bucurie, prietenie, muzică, zâmbete şi îmbraţişări, multe îmbrăţişări... - FOTO

CN Grigore Ghica Dorohoi 027

Cultivarea păcii nu reprezintă doar un efort de a pune capăt războiului, de eliminare a violenței, sau de stabilire şi cultivarea unor valori externe.

Reprezintă, de asemenea, un proces intern prin care persoana devine o metaforă și un instrument de schimbare, ceea ce implică cultivarea unei conștiințe și a caracterului pașnic, care împreună cu un sistem de credințe pozitive dezvoltă competențe prin care pot fi exprimate roadele „dezarmării interne" și integrarea personală. Comportamentul pașnic este un comportament învățat, iar fiecare individ este un factor care contribuie cu potențial la o cultură a păcii.

În Săptămâna Educaţiei Globale 2016 elevii C. N. „Grigore Ghica” au ales ca arme ale „dezarmării” îmbrăţişările şi muzica. Două proiecte, mari prin forţa cu care au lucrat, Traista cu îmbrăţisări şi Pacea din playlist, proiecte desfăşurate la iniţiativa psihologului şcolar, sprijinit de directorul adjunct si CŞE din colegiu, s-au completat timp de o săptămână cu activităţile desfăşurate de fiecare diriginte împreună cu clasa pe care o manageriază şi au demonstrat tuturor că gesturile mici pot creşte oameni mari.

Traista cu îmbrăţisăris-a dorit a fi o provocare la PACE, la pacea din noi şi la cea din jurul nostru. După cum sugerează şi numele ne-am folosit de îmbratisare ca simbol universal pentru iubire, încredere şi toleranţă. Copii mici, copii mari, tineri, bătrâni, elevi şi profesori au strâns în traistă peste 250 de îmbrăţisări, iar pe lângă ea alte câteva sute.

Pacea din playlist a făcut apel la limbalul universal al muzicii pentru a demonstra încă o dată că „muzica este prin ea însăşi o vindecare. Este o explozivă expresie a umanităţii. Este ceva care ne atinge pe toţi. Indiferent de cultură, toată lumea iubeşte muzica.” (Billy Joel) Timp de o săptămână elevii au adunat din melodiile ascultate de ei, citate despre pace, încredere şi tolerantă iar în ultima zi a proiectului, genul muzical care a strâns cele mai multe citate a fost difuzat în fiecare pauză pe holurile colegiului.

Pentru a descrie impactul celor două activităţi cităm comentariile elevilor din C. N. „Grigore Ghica”:

„A fost ceva mai mult decât ce găsim de obicei la şcoală. În ziua în care s-a pus muzica pe holuri, atmosfera s-a schimbat. Era mai multă energie,mai multă plăcere în a fi la şcoala. Şi de o imbratisare cred că toţi am avut nevoie.” (Iulia Muşat, clasa a XIa)

„A fost o săptămână interesantă care mi-a oferit plăcerea de a descoperi cine ascultă aceleași genuri de muzică ca şi mine şi chiar de a lega noi prietenii. Imbratisarile dăruite cât si cele primite m-au facut să realizez cât de distanti şi anoşti suntem câteodată, în restul timpului. Un mic gest de afecțiune ne apropie, ne face mai iubitori, poate chiar şi mai înțelegători, din punctul meu de vedere,iar de aceea nu ar strica astfel de activități cât mai des în şcoala noastră. Ne-am îmbrățișat, am dăruit un vers, ne-am distrat, am fost un tot ...Am fost Ghica !” (Bianca Niculina Cega, clasa aXa)

„Sunt elevă în clasa a XII- a şi pot spune că nu am mai văzut în 4 ani de liceu atâtea îmbrăţişări câte am văzut în această săptămână. Fără vreun motiv fiecare a dăruit o îmbrăţişare, un zâmbet unui coleg, prieten, străin şi chiar unui profesor (lucru care nu se întamplă în fiecare zi).

Referitor la a doua activitate, pot spune că nu am agreat niciodată muzica rock, aveam impresia că nu-mi oferă vreo stare de bine şi am evitat-o, dar cu ocazia acestei activităţi am văzut atâta bucurie pe fetele pasionaţilor de rock încât mi-am dat seama că nu e atât de rău pe cât credeam, fiecare gen muzical este unic şi trebuie descoperit şi analizat dincolo de stigmate.

Per total, consider că cele două activităţi au fost bine gândite şi ţin să-i felicit pe cei care au avut iniţiativa aceasta!” (Elysa Florea, clasa a XIIa)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web