În perioda 13-20 noiembrie 2016 a avut loc a treia reuniune transnaţională de învăţare/ formare/ predare din cadrul proiectului Erasmus+ „SOS- Sick or Sound– Enhancing Young Europeans Competences to achieve health and preventdiseases”, nr. de ref. 2015-1-DE03-KA219-013556_2, care s-a desfăşurat laInstitut Pons D’Icar, Tarragona, Spania.
Delegaţia Colegiului Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi a fost formată din zece elevi (Mirăuţă Naomi, Prelipceanu Arina Georgiana, Lepărdă Andreea, Slabu Constantina Roxana, Ţurcan Mădălina, Pădurariu Ştefan Alexandru, Duceac Cătălina, Apăscăriţei Anda, Cojocariu Estera, Dumitraş Andra Valentina) şi doi profesori însoţitori (Puiu Otilia și Pavel Daniela).
Elevii colegiului au fost întâmpinați de reprezentanţii autorităţilor locale şi ai Inspectoratului Școlar din Tarragona, în Primăria oraşului. Apoi, timp de o săptămână, au experimentat stilul de viaţă al adolescenţilor din oraşul gazdă.
Proiectul a constat într-o serie de activități, al căror principal scop a fost acela de cunoaștere și familiarizare cu specificul geografic, cultural și social al unei comunități străine. Copiii noștri s-au putut bucura de drumeții pe malul Mediteranei și spre Apeductul roman, au vizitat Stația de Epurare a orașului, au participat la activități sportive (fotbal și volei) și au experimentat dansuri tradiționale din diferite țări.
Pe parcursul proiectului, elevii au fost implicați în cinci ateliere de lucru: completarea dicţionarului de idiomuri în limba engleză şi în limbile ţărilor partenere; crearea unui humanoid; activităţi în laboratorul de biologie, care au avut ca temă „Măsuri de igienă”; confecționarea unui mozaic, cu scopul de a demonstra importanța unui hobby în menținerea sănătății;acțiuni de acordare a primului ajutor; curs de ioga.
Un punct de mare interes a fost excursia la Barcelona, unde copiii au vizitat Parcul Guell, observând arhitectura din mozaic, şi Muzeul de Ştiinţe, unmuzeu interactiv, în care vizitatorii au desfăşurat diferite experimente.
În urma ceremoniei de încheiere a reuniunii, elevii şi profesorii au primit certificate de participare şi europassul de mobilitate.
La finalizarea întâlnirii, copiii au notat asemănările şi deosebirile între obiceiurile și mentalitățile participanților din țări diferite, observând preocuparea adolescenţilor din Tarragona pentru mişcare, considerată de eidrept cel mai important aspect al menţinerii sănătăţii.
Bun sosit acasă, copii, și cât mai multe astfel de proiecte!