Este sărbătorit, ca în fiecare an, de elevii Școlii Gimnaziale „Spiru Haret”, Dorohoi, implicați în cadrul proiectelor școlare transdisciplinare și al parteneriatelor implementate de cadrele didactice.
Sub semnul poetului Mihai Eminescu, ne reamintim că frumusețea, libertatea, măreția cuvântului capătă valori artistice în versul eminescian. Fiindcă „A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă...” (T. Arghezi), în cadrul proiectului educațional „Dor de Eminescu...” am încercat să-i tulburăm tăcerea și să omagiem prin recitare, cântec, prezentare power-point, creații literare proprii, crochiuri, audiția romanțelor pe versurile poetului prin vocea lui Gheorghe Sărac, unicitatea operei eminesciene în cadrul literaturii române.
La 15 ianuarie, zi eternă în memoria colectivă a poporului român, Școala Gimnazială „Spiru Haret” trăiește un moment special, simțindu-se integrată în valorile culturii naționale.
Activitățile extrașcolare au continuat prin celebrarea patriotismului, glorificat de poet în nenumărate versuri ale sale, marcând, prin momente unice, ziua de 24 ianuarie 1859.
„Să ne unim (...) și posteritatea ne va binecuvânta!” Vasile Boerescu
La acest îndemn, românii au pus Europa în fața faptului împlinit, alegându-l la 24 ianuarie 1859 pe Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei, și în Țara Românească. După mulți ani, în care pașii spre unire au fost „mărunțiți” de atitudinea Marilor Puteri, visul românilor se apropia de realitate. În perioada următoare, marele domnitor a început o luptă externă, pentru recunoașterea dublei alegeri și una pe plan intern, pentru unificarea instituțiilor. Sub domnia sa, s-au pus bazele dezvoltării moderne a națiunii române, din punct de vedere social, economic, politic și cultural.
La 158 de ani de la Unirea Mică, Școala Gimnazială „Spiru Haret”, avându-i invitați pe beneficiarii Complexului de Apartamente „Amicii”, însoțiți de dle instructor Alexoai Doina, Cojocaru Liliana și Amorăriței Doina, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Activitatea a început cu prezentarea ppt „Importanța Unirii Principatelor Române” și a adus în prim-plan semnificația istorică a zilei de 24 ianuarie 1859. Pentru că Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, elevii clasei a V-a A (Andreea Antochi, Carina Hrinciuc, Cristina Niță, Apostol Elias) au prezentat biografia marelui domnitor, care a jurat să aibă înaintea ochilor săi „doar binele și fericirea nației române”.
De asemenea, prin voce și acompaniament la chitară, trompetă, acordeon, elevii școlii au încântat prin versuri alese și au promovat prin melodie (Jurământ la Putna, A Păunescu; Pentru ea (limba română), Ion și Doina Aldea Teodorovici; Frați români din lumea-ntreagă, Mariana Deac; Hai să-ntindem hora mare, La mulți ani!) principiile de bază ale unei națiuni. Merită amintiți elevii: Cozma Petra, Damian Amina, Crihan Mihaela (clasa a VI-a A), Aostăcioaei Lavinia Maria, Avasiloaei Dragoș, Ciobanu Cosmin (clasa a VII-a C) ce fac parte din cadrul unor ansambluri folclorice și grupuri muzicale recunoscute ale orașului Dorohoi.
Activitățile extracurriculare s-au desfășurat la CDI, dar și în laboratorul de informatică, recent modernizat, prin efortul susținut al conducerii școlii care dorește crearea condițiilor optime necesare procesului instructiv-educativ. Profesori coordonatori: Ciobanu Monica, Agavriloie Loredana