Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă. Ea marchează, de asemenea, și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției Ramsar asupra zonelor umede.
„Zonele umede pentru reducerea riscului dezastrelor” este tema din acest an aleasă pentru a evidenţia rolul important pe care îl joacă zonele umede în reducerea impactului evenimentelor meteorologice extreme, precum: inundații, secete și cicloane. Ele acționează ca un burete natural, care absoarbe și stochează excesul de precipitații și reduce revărsările de ape.
Elevi din clasele a VI -a C şi a VII -a B, ai Şcolii Gimnaziale „Spiru Haret”, Dorohoi,coordonaţi de doamna profesoară de biologie, Pinteală-Săviuc Lavinia au desfăşurat în cadrul proiectului educaţional „Delta Dunării – un paradis pierdut”, o serie de activităţi ce vizează conservarea și promovarea utilizării durabile a zonelor umede, precum: prezentarea însemnătăţii evenimentului, a importanței zonelor umede pentru reducerea riscurilor dezastrelor naturale, prezentări power-point cu titlul „Delta - ultimul spectacol al Dunării!”, ateliere de lucru, jocuri de rol, activităţi interactive, chestionare şi feed-back, precum şi realizarea unei expoziţii tematice în laboratorul de biologie.
Unica deltă declarată Rezervaţie a Biosferei, Delta Dunării, constituie, prin caracteristicile sale geomorfologice, hidrologice si peisagistice, prin varietatea si bogăţia formelor de viaţă, una din valorile patrimoniului natural universal. Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte intr-un spaţiu relativ restrâns, Delta Dunării constituie un adevărat muzeu al biodiversitătţi, o bancă naturală de gene de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. (prof. Lavinia Pinteală)