„Scoala Zero Waste” este un concurs national de educatie ecologica si colectare selectiva destinat tuturor scolilor din invatamantul primar si gimnazial din Romania. Perioada de desfasurare a competitiei este 13 Martie – 12 Mai 2017.
Incepand cu 13 Februarie si pana in 3 Martie toate scolile din Romania se pot inscrie in Competitia „Scoala Zero Waste” Editia 2017. La cele patru editii anterioare au participat 390 de scoli din aproape toate judetele tarii si din Bucuresti si peste 40.000 de elevi participanti direct in competitie.
Proiectul „Școala Zero Waste” a fost desemnat cel mai bun proiect al anului 2016 in cadrul Galei Energy Globe Award Romania. Premiul cel mare este reprezentat de o tabla interactiva oferita de Continental Romania, partener al proiectului.
Marii castigatorii ai tablelor interactive puse in joc pana acum sunt in 2016 Liceul Teoretic “Traian Vuia”, Faget, Judetul Timis, in 2015 Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, Rosiorii de Vede, Teleorman, in 2014 Scoala Gimnaziala Sf. Nicolae Targu Jiu, Judetul Gorj, iar in 2013 Scoala Gimnaziala Mosnita Noua, Judetul Timis.
Cei mai buni si implicati 5 elevi din primele 10 scoli clasate vor participa la „Zero Waste Summer Camp”, tabara de educatie ecologica organizata langa Timisoara in a doua jumatate a lunii August 2017. Dintre acesti elevi vor fi desemnatii castigatorii editiei 2017 a Concursului.
Desfasurarea competitiei este simpla. Școala care acumuleaza cele mai multe puncte este desemnata castigatoare. Punctele se obtin din organizarea a cat mai multor actiuni educationale din lista oferita de organizatori si din colectarea selectiva a mai multor deseuri reciclabile: hartie/carton, aluminiu, plastic/pet si altele.
Detalii suplimentare despre procedura de inscriere si desfasurarea concursului pot fi gasite pe site-ul organizatorului, EcoStuff Romania – www.EcoStuff.ro sau pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/scoalazerowaste.
Prin participarea in Școala Zero Waste elevii si profesorii direct implicati isi vor imbogati bagajul de cunostinte privind protectia mediului si conceptul „zero waste – fara deseuri”, isi vor dezvolta o atitudine responsabila fata de mediu si vor pune bazele unui sistem de educare si pregatire a celorlalti elevi si cadre didactice pentru a actiona intr-un mod sustenabil in scoala si comunitate.
Aflat deja la a 5-a editie, concursul sustine si intareste obiceiul colectarii selective incepand cu varsta la care copiii isi formeaza valori si deprinderi pe care le vor avea tot restul vietii. Prin implicarea copiilor vom contribui indirect si la informarea si responsabilizarea membrilor familiilor.
Toate companiile care doresc sa se implice, sa sustina educatia ecologica in scoli si sa sprijine organizarea concursului prin acordarea de premii, sunt invitate sa ia legatura cu organizatorii.