Orice sărbătoare a românilor rămâne un prilej de manifestare a bucuriei, mai ales când este gustată prin obiceiuri și tradiții.
Una dintre aceste sărbători, sărbătoarea iubirii, intitulată Dragobetele, vine în întâmpinarea primăverii cu un întreg buchețel de sentimente pure, pregătite să-și găsească locșor în inimile fiecăruia.
Prin acest proiect educativ, „De Dragobete, iubește românește!”, desfășurat la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești și coordonat de către dna prof. Harapu – Sinculei Ionela, dna prof. Căruntu Dana – Ramona, dna prof. Mihai Alina, dna prof. Gavriluță Paula și, nu în ultimul rând, dna prof. Petre Alexandra, s-a urmărit îmbinarea tradiției cu elementele noi pentru a sensibiliza și stimula interesul elevilor noștri în ceea ce privește păstrarea a tot ceea ce este folositor și frumos din acest „vechi”.
Scopul acestui proiect a fost acela de a acorda mai mult timp elevilor care au înclinaţii artistice, de formare a unui comportament adecvat pentru îmbinarea tradiţiei româneşti cu obiceiurile care se impun din exterior. Aceste ţinte duc la o implicare conştientă atât a elevilor cât şi a profesorilor în procesul învăţării, duc la înţelegerea importanţei pe care o au tradiţiile în viaţa noastră.
Dna prof. Mihai Alina – Izabela a prezentat atât legenda Dragobetelor cât și argumentele pentru care noi, românii, trebuie să respectăm această zi și, mai puțin, Valentine’s Day. În urma informațiilor oferite, elevii au fost provocați într-un concurs iar la finalul acestuia, toți cei câștigători au fost răsplătiți cu ceva dulce.
Dna prof. Căruntu Dana – Ramona a împărțit tuturor celor prezenți răvașe de iubire, pentru a planta în sufletul fiecărui elev un gând curat. Dna prof. Harapu – Sinculei Ionela s-a ocupat de tema intitulată „Autostrada iubirii” prin care, cu ajutorul semnelor de circulație a reușit să asocieze traseul anevoios al dragostei, cu cel al unui conducător auto.
Pe tot parcursul acestei săptămâni, elevii au avut posibilitatea de a pune câteva scrisori de dragoste, într-o urnă, amenajată pe holul școlii, prin care și-au expus sentimentele nerostite până atunci.
Pentru încununarea întregii activități, dna prof. Gavriluță Paula și-a ales un repertoriu reprezentativ temei discutate, creând o atmosferă de sărbătoare, prin fiecare cântec interpretat împreună cu corul școlii.
De asemenea, dna prof. Petre Alexandra a încheiat activitatea mult așteptată de elevi, printr-un dans al destinului, unde mulți își găseau sufletul pereche, și anume, Ciuleandra. La activitate a fost prezentă și dna director prof. Darie Oana care a transmis câteva cuvinte elevilor, îndemnându-i la mai multe acte ce au la bază iubirea.
Întregul demers educativ al acestui proiect a avut un impact pozitiv asupra elevilor, învâțănd că din iubire pornește însăși viața și prin iubire putem să schimbăm lumea în care trăim. (a consemnat pentru DorohoiNews.ro prof. Harapu – Sinculei Ionela)