În cinstea zilelor de 1 Martie și 8 Martie, elevii Școlii Gimnaziale Cornerstone au participat la mai multe activităţi reunite sub numele de Note de primăvară.
Scopul proiectului a fost dobândirea de informații legate de semnificaţia mărţişorului şi a zilei de 8 Martie, concretizat prin confecţionarea de mărţişoare şi felicitări pentru mame, recitarea de către elevi a unor versuri și intonarea de cântece dedicate mamei, interpretarea unor scenete.
Mărţişorul este un element al unui ritual de înnoire a timpului şi a anului. La începuturi, el avea o singură formă, cea a discului solar, era confecţionat din argint şi legat de un şnur împletit din două fire de lână colorată. Potrivit simbolisticii cromatice a anotimpurilor, şnurul era un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară, putând în acelaşi timp să semnifice unitatea contrariilor sau împletirea inseparabilă a principiilor masculin şi feminin. El avea rolul unui talisman magic solar menit să-i împrumute purtătorului frumuseţe, iubire, puritate şi să-l apere de boală. În funcţie de zona etnografică, era purtat până la o anumită sărbătoare a primăverii sau înflorirea unui pom.
Obiceiul de a pune în piept mărţişoare s-a perpetuat de-a lungul timpului, reuşind să convieţuiască cu practicile creştine bimilenare. Cu toate acestea, semnificaţiile esenţiale ce însoţeau oferirea mărţişorului s-au pierdut, rămânând doar prilejul de a oferi bucurie celor dragi. „Omul mărţişorului“ avea conştiinţa apartenenţei la universul înconjurător, trăind în acelaşi ritm cu el. De aceea ştia să-i descifreze semnele şi simţea nevoia împrumutării atributelor sale.
Dintre activitățile desfășurate în cadrul proiectului educațional Note de primăvară enumerăm:
Intonarea unor cântece despre mamă de către corul elevilor din clasele V-VIII, condus de profesor Gușulei Gheorghina, dar și de către elevii claselor P-IV: Boariu Dariana (prof. Pădurariu Nina), Popescu Evelina (prof. Stigleț Diana), Popescu Andreea (înv. Strugariu Georgeta); Ignat Ștefania și Ignat Miruna (prof. Dumitrel Monica);
Recitarea unor versuri închinate mamei: Lefter Raluca, Pinghireac Beniamin, Azoicai Denisa (prof. Moroșanu Ioan), Ungureanu Erica (prof. Stigleț Diana);
Interpretarea unei scenete dedicate mamei: Șoltuzu Emanuel și Vasilniciuc Marina (prof. Fedorovici Iulia);
Realizarea unei expoziții cu felicitări pentru mame (lucrări realizate de elevii din clasele P-VIII, sub îndrumarea învățătorilor și a profesorului Blaga Dorinel).
Pe această cale, dorim o primăvară cu multe bucurii domnelor și domnișoarelor din Dorohoi. La mulți ani!