Proiectul European Erasmus Plus cu titlul ”NO to Discrimination and Social Exclusion” care se desfășoară la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat’’ Dorohoi din acest an școlar, este un parteneriat între școli din cinci țări: Bulgaria, Italia (țara coordonatoare), Polonia, România și Turcia.
Primul schimb de elevi s-a desfășurat recent, la școala parteneră din Bulgaria, pe o perioadă de cinci zile. Cinci elevi de la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat” Dorohoi, însoțiți de profesor Viziteu Bogdan-Lucian, coordonator de proiect și profesor Baboi-Drăgan Luminița, s-au deplasat în localitatea Sliven, din Bulgaria, pentru a participa la activitățile de învățare/ formare/ predare care au avut ca scop analizarea și prevenirea cazurilor de bullying din mediul școlar. În acest sens s-au prezentat o serie de metode eficiente menite să încurajeze participarea tuturor elevilor în activitățile școlare, în mod egal, să promoveze egalitatea de șanse, toleranța și cooperarea.
Astfel elevii din cele cinci țări partenere au făcut prezentări cu activități din fiecare școală, care au avut drept scop prevenirea situațiilor de bullying, au spus „NU discriminării și excluziunii sociale’’ participând la ateliere de lucru, în cadrul cărora au învățat să creeze diverse articole tradiționale și au descoperit cultura și tradiția poporului bulgar prin intermediul activităților cultural-artistice propuse de școala gazdă, au comunicat și s-au împrietenit.
Vizitele culturale, cu tema „Istoria și religia împotriva discriminării’’ au permis participanților să descopere frumusețea culturală și istorică a Bulgariei în locuri precum Sliven, orașul gazdă, Veliko Tarnovo, Peștera Bacho Kiro, Cetatea Tuida sau Complexul muzeal de arhitectură Tsarevets.
Aceste activități au constituit experiențe unice, momente de neuitat pentru elevii de la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat” Dorohoi, care au fost posibile datorită acestui parteneriat școlar european Erasmus Plus. (coordonator de proiect, prof. Viziteu Bogdan-Lucian).
Acest proiect este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul ERASMUS+, Acţiunea cheie 2 – proiecte de parteneriat strategic în domeniul școlar, cooperare pentru inovare și schimb de bune practici. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.