Există în cursul istoriei unui popor date simbolice ce îi marchează evoluția. O astfel de zi este 9 Mai, a cărei triadă semnificativă devine, pentru noi românii, un motiv de sărbătoare.
În 9 mai 1877, în Adunarea Deputaților, Mihail Kogălniceanu proclama independența României rostind „Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare!” Independența a fost însă consfințită pe câmpul de luptă și recunoscută de Marile Puteri, încununând eforturile numeroase de a înlătura suzeranitatea otomană.
Al doilea eveniment se referă la momentul 9 Mai 1945, Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial marcând astfel sfârșitul războiului în Europa.
Această zi de sărbătoare reprezintă Ziua Uniunii Europene, pentru a sublinia istorica declarație de la 9 Mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman. Declarația Schuman a stat la baza amplului proces de construcție a unei Europe unite.
Cele trei momente au constituit subiectul activității „9 Mai – O zi, trei semnificații” desfășurate în cadrul Școlii Gimnaziale „Spiru Haret”, într-o activitate interdisciplinară a catedrelor de istorie și limba și literatura română. Implicați, ca în toate activitățile extracurriculare, elevii au încercat să pătrundă sensurile multiple ale acestei zile istorice. Aceștia au îmbinat rigurozitatea datelor și evenimentelor marcante ale istoriei, în cadrul proiectelor, flexibilitatea utilizării mijloacelor multimedia, într-o prezentare power-point, cu armonia cântecelor și poeziilor patriotice ale poeților Vasile Alecsandri și George Coșbuc, militanți ai valorilor naționale, ai libertății și independenței statului român, ai sacrificiului pentru îndeplinirea idealurilor. Vizionarea unui fragment din filmul „Pentru patrie”, în regia lui Sergiu Nicolaescu a marcat încheierea acestui proiect interdisciplinar ce a dovedit interesul colectivului de profesori și elevi în celebrarea faptelor importante ale istoriei.