Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” este partener în cadrul proiectului Erasmus + „Migrants in theworldhistoryandwoman’s role”, finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Proiectul se concentrează pe istoria lumii și asupra rolului femeii în societate de-a lungul timpului. Într-o epocă a globalizării, societatea are nevoie de tineri pregătiți, dispuși să accepte diferențele de cultură și tradiții și în același timp să fie comunicativi. Mai mult decât atât, cu ajutorul acestui proiect sunt încurajate multilingvismul și respectarea valorilor europene.
În perioada 23-29 aprilie 2017 a avut loc în localitatea Varna din Bulgaria reuniunea transnaţională depredare/formare/învățare, şcoala gazdă fiind I.I.S.S. „Konstantin Preslavski”. La această întâlnire transnațională au participat delegații din toate țările partenere: România, Italia, Turcia, Grecia, Spania și Portugalia.
La mobilitate Seminarul dorohoian a fost reprezentat de două cadre didactice: Pr. Prof. Crețu Vasile-Ionuț și Pr. Prof. Petru-Georgel Chichioacă și trei elevi: Sinculei Iordana (clasa a X-a B), Tudosanu Laura (clasa a X-a B) și Chichioacă Andrei (clasa a X-a A).
Activitățile au debutat cu vizitarea școlii gazdă și workshop-ul pentru prezentarea și cunoașterea membrilor echipelor de proiect. Elevii și cadrele didactice au asistat la câteva ore de curs (geografie, istorie, limba bulgară, limba engleză).
În cea de a doua zi, elevii din toate țările partenere și-au prezentat țările și școlile de unde provin, precum și aspecte legate de sistemul educațional.
În cea de a treia zi, au fost prezentate interviuri realizate de fiecare partener din proiect și s-a discutat despre realizarea următoarelor interviuri și a produsului final e-book. Elevii au participat la o serie de discuții interculturale prezentându-și propriile opinii despre mobilitate. Au avut loc diferite concursuri și o serie activități culturale care s-au dovedit a fi un real succes în rândul tuturor elevilor din țările partenere.
Elevii au putut lua contact direct cu cultura și tradițiile țării gazdă deoarece pe toată durata șederii în Bulgaria au fost găzduiți în cadrul familiilor elevilor bulgari.
S-a discutat despre mobilitățile programate în proiect și s-a convenit ca următoarea întîlnire transnațională să aibă loc tot în Bulgaria, în luna iunie.
Activitatea s-a încheiat cu ceremonia de decernare a certificatelor de participare. (prof. Gianina Butescu-coordonator de proiect)