„Eul liric este trist şi pare să aibă boli nesfârşite". Asta a scris un tânăr care a susţinut proba scrisă la limba română la bacalaureat! Ca în fiecare an, perlele unora dintre candidaţi îi lasă cu gura căscată pe profesorii corectori. Dascălii au însă şi o explicaţie: subiectele sunt atât de învechite încât elevii le-au învăţat mecanic.
„Eul liric din poezia lui Ion Vinea i-a pus în dificultate pe candidaţi. De exemplu, pentru unul dintre ei a spus că ”Eul liric așteată răbdător, dar ea nu este nicăieri și atunci el îi aude numai glasul, care îi închide pleoapele”.
Totodată, un absolvent a identificat un alt rol: ”Eul liric este trist și pare să aibă boli nesfârșite, căzând într-o noapte adâncă și rece!”.
Nici elevii de la profilul real nu s-au lăsat mai prejos! Iată ce spun aceştia despre eul liric în poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu.
„Eul liric este supărat că are aşa un suflet ca nufărul ce intră în ape şi nu mai iese. De departe, de aproape, totul s-a sfârşit şi nufărul a pierit!"
„Poetul zice că sufletul său seamănă cu un nufăr pe ape, iar gândul lui pluteşte ca valu' şi apoi s-a sfârşit cu amândoi!"
Probabil din cauza emoţiilor pentru unul dintre candidaţi, cuvântul „semeni" este sinonim cu semne! Motiv pentru care a scris în lucrare: ”El s-a dus şi nu s-a mai întors, iar el visează cum îi spune o poveste, însă ea nu-l aude de unde o fi!".
Profesorii de limba română susţin că astfel de erori sunt rezultatul unei programe învechite, care nu se pliază pe structura manualelor de la şcoală!