În perioada 17-21 iulie 2017, 17 elevi și eleve de la cele două profileale Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi (Teologie Pastorală și Filologie bilingv engleză) au beneficiat de o tabără gratuită la Mănăstirea Vorona.
Tabăra a fost posibilă cu sprijinul fundației „Friendship and Aid to Eastern Europe” din Marea Britanie, condusă de părintele Franscisc, reprezentată în România de către dl. Brian Douglas, un vechi prieten al Seminarului dorohoian, care a mai oferit și în anii trecuți tabere gratuite elevilor nostri la Vama și Ciocănești/Suceava, precum și diverse ajutoare, constând în alimente pentru cantina Seminarului.
Așa cum dânsul mărturisea: „Atât eu, cât și copiii am învățat foarte multe despre munca grea a Surorilor la mănăstire, inclusiv despre activitățile cu animalele în gospodăria anexă și cu lucrul la culturile din câmp, precum și la ferma piscicolă a mănăstirii. Copiii s-au comportat bine, iar Surorile de la mănăstire au fost încântate să rămână în prezența lor. Mâncarea făcută de măicuțe a fost minunată și pe gustul copiilor.
Anul viitor vreau să mai fac o vacanță pentru copii la Vorona, fiind un loc atât de pașnic și sfânt. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul și pentru copiii care au făcut în realitate această vacanta un succes, împreună cu bunătatea surorilor de la mănăstirea Vorona.”
Copiii s-au bucurat de ospitalitatea maicilor de la această străveche și frumoasă mănăstire din ținuturile moldave. În timpul zilei au participat la slujbele din bisericile mănăstirii, s-au plimbat pe malul frumosului lac din apropiere, au avut drumeții în pădure, au vizitat muzeul din Vorona, Centrul de informare turistică, Centrul Cultural Vorona unde s-au bucurat de o primire caldă și au vizionat un scurt metraj despre istoria, cultura și activitatea din zonă.
Au vizitat mănăstirea Sihăstria Voronei, schitul Oneaga, au avut multe activități sportive pe zona de iarbă și pe dealul de lângă mănăstire, activități ce au inclus curse de fugă cu sacul, jocuri cu mingea, badminton șitenis, dar și un picnic.
De asemenea au fost organizate în salonul mănăstirii workshopuri, susținute de dl. Comisar Ionuț Epureanu alături de colega dânsului d-ra Simona Viteazu de la Inspectoratul de Poliție al Județului Suceava, vechi colaboratori ai domnului Brian Douglas și prieteni ai elevilor seminariști. Temele abordate au inclus violența în familie, alcoolismul, abuzul de droguri, prietenii și relațiile sigure, precum și utilizarea sigură a internetului. În cadrul discuțiilor, copiilor le-au fost adresate întrebări pe marginea temelor, fiind recompensați cu premii din partea organizatorilor.
Din partea Seminarului, însoțitor al copiilor a fostdl. Octav Rusu, angajat al instituției. Dânsul a descoperit în cimitirul mănăstirii, mormântul părinteluii eromonah Vasile Mihăilescu – fost profesor la Seminarul Teologic din Dorohoi în perioadai nterbelică a secolului trecut. Transportul, tur-retur a fost asigurat de dl. Mihai Ungureanu angajat al Seminarului, cu microbuzul din dotarea școlii, oferit în urmă cu doi ani de Guvernul României.
Aducem prinos de mulțumire Maicii Teofana Scântei- stareța Mănăstirii Vorona, maicii Serafima și celorlate maici ale mănăstirii care au trudit pentru copiii noștri, ostenitorilor de la Centrul Cultural Vorona, domnului Brian Douglas, reprezentanților IPJ Suceava și tuturor celorlalți truditori care au oferit copiilor de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” câteva zile frumoase de voioșie, prietenie și bucurie. (Pr. Prof. Constantin Muha - Director al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi)