Dorohoi News Logo

Trăiește mai încet, mai frumos, mai profund – Săptămâna Educației Globale la Școala Gimnazială Nr.1, Dumeni - FOTO

dumeni

În Săptămâna Educației Globale, la Școlile  Gimnaziale Nr.1 și Nr.2 , Dumeni, s-a derulat un proiect de parteneriat educațional cu Căminul Cultural din comuna George Enescu, adecvat temei „Lumea mea depinde de noi” cu titlul „Trăiește mai încet, mai frumos, mai profund”.

Prin activitățile inițiate de către doamnele profesoare Precob Mirela, Ciubotariu Ana-Maria, Lungu Elena și Murariu Aura, în strânsă colaborare cu doamna Nahoi Anca de la Căminul Cultural al comunei, s-a urmărit promovarea frumosului prin artă, idei născute din citatul lui Emil Cioran: „Creaţia stă la baza existenţei noastre. Suntem rodul creaţiei şi suntem dăruiţi cu puterea creaţiei... Fiecare dintre noi devine la un moment dat un artist atunci când simte că evadarea din sine deschide o cale către echilibrarea interiorităţii prin frumos. Uneori este suficient să fii artistul propriilor gânduri pe care să le rânduieşti precum într-o expoziţie ori într-o sală de concerte şi în care să te refugiezi în momentele în care simţi nevoia să fii singur cu propria creaţie. Alteori, lucrurile simple se pot constitui în creaţii de valoare.’’

Fiind în anotimpul toamna, ne-am gândit să o transpunem în lucrări diferite care să mângâie sufletele deoarece toamna are ceva special al ei: aduce cu ea pace, liniște, profunzime, transformând atât natura cât și sufletele noastre.

În cadrul proiectului educațional s-au desfășurat următoarele activități:
Arta de a trăi în „Țara creației”
Egalitatea trebuie să fie reală
Emoții de toamnă
Culorile toamnei
Toamna – o altfel de primăvară

Frumosul din natură, manifestat în culori, cuvinte și forme sonore, are o influență binefăcătoare asupra elevilor. Noi, profesorii, am încercat să-i învățăm să observe și să se apropie cu emoție de acest spectacol sublim al naturii autumnale, astfel încât rațiunea să armonizeze cu sensibilitatea.

Elevii au fost împărțiți pe ateliere de lucru unde au realizat frumoase colaje, tablouri, bricolaje. Aceștia s-au implicat cu mut drag în toate activitățile, dând dovadă de imaginație, creativitate și atașament față de artă. 

Proiectul s-a încheiat cu organizarea unui ansamblu expozițional în holul primăriei Comunei George Enescu, ca o încununare a muncii depuse de elevii școlilor din comună. Prin realizarea acestor activități s-a urmărit ca elevii să își descopere latura sensibilă și plăcerea de a trăi frumos.

„Trăim puțin, se scurge lunga vreme
Pe lângă noi, prin noi și peste noi.
În rădăcini ne ducem și-n poeme
Și parcă ieri am fost abia altoi.

Trăim puțin și nu avem ce face 
Și zbuciumul e fără de folos.
Dar până ce vom reintra în pace –
Deși puțin, hai să trăim frumos!” (Trăim puțin de Radu Zaharescu)
Prof. Precob Mirela

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web