Aceasta este ideea în jurul căreia se conturează una din activitățile dedicate Marii Uniri, ce s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi, miercuri, 29 noiembrie 2017.
Ne-am adunat pentru a simți împreună și a descoperi această filă a istoriei noastre, elevi din mai multe clase, îndrumați de dna dirigintă, dna profesoară Monica Ciobanu și de dna profesoară Călinescu Maria.
Îmbrăcați în costume populare, purtând cu mândrie culorile drapelului nostru, ne-am unit în” cuget și în simțiri”. Am fost acolo pentru o altfel de lecție de istorie, pentru a o înțelege. Am fost acolo pentru a învăța ce înseamnă dragostea de neam, pentru a culege din trecut ceea ce ne lipsește pentru a deveni ceea ce ar trebui să fim. Am fost acolo să deschidem ochii și să știm ce înseamnă să fii mândru că ești român!
Dna dirigintă a prezentat adevărul istoric, pașii pe care marii patrioți i-au făcut cu avânt, cu credință. A adus trecutul în clasă, sau ne-a dus pe noi în trecut....nu aș putea să spun cu certitudine. Important este că peste noi s-a așternut liniștea, semn că în mintea noastră se contura sau poate creștea sentimentul de dragoste de neam. Liniștea a fost tulburată apoi de glasurile noastre. Și nu pentru că ne-am pierdut răbdarea, ci pentru că a răsunat versul patriotic în cântec și poezie. Și copiii au înțeles că momentul era unul diferit, mișcător... au recitat cu patos din poezia lui Grigore Vieru, Radu Cârneci. Eu am ales să recit o poezie a poetului bucovinean Sorin Poclitaru, pe care îl cunosc și îl admir. Cred că e un lucru minunat că trăiesc și în prezent oameni care prin poezia lor ne învață ce e patriotismul. Care sunt mândri că sunt români și ne transmit și nouă din mândria lor.
Să nu cumva să uit de proiectele prezentate de copii, proiecte pentru care s-au pregătit, au citit,
au investit timp, dar și emoție. Spre final, fiecare dintre noi si-a lăsat un gând pe pagini tricolore despre ceea ce ne face să fim mândri că suntem români. (Petra Cozma, Clasa a VII-a A Școala „Spiru Haret” Dorohoi)