Proiectul judetean de voluntariat „DAR DIN DAR SE FACE RAI” a luat viaţă în anul 2004. Prin acest proiect, ne-am propus să lărgim sfera de cunoaştere umană, copiii să trăiască în relaţie de persuasiune cu cei singuri, să-şi dezvolte stări afective pozitive, să cunoască aspecte ale vieţii unor persoane singure, bolnave sau abandonate, să stabilim o punte de legătură între cele două medii diferite.
Beneficiarii acestui proiect sunt: 30 persoane instituţionalizate în C.R.R Dersca, 5 elevii cu situaţie materială precară și 5 persoane în vârstă care trăiesc la limita sărăciei din localitatea Pomîrla.
Activitatile umanitare prilejuite de sarbatorile de iarna din acest proiect județean au început în data de 17 decembrie și au continuat în săptamâna 18-22 decembrie la cele 5 persoane în vârstă din Pomîrla și în perioada 26-29 decembrie pentru cei 5 copii cu situație materială pecară.
Chiar daca frumoasele sarbatori de iarna s-au incheiat, voluntarii din liceul nostru si scolile partenere vor continua actiunile umanitare deoarece acest proiect judetean „Dar din dar se face rai” are programate activitati aproape in fiecare luna.
Prima activitate din cadrul acestui proiect judetean, aflat la a VI-a editie s-a desfasurat la Liceul Teoretic „Anastasie Basota” Pomirla. La aceasta activitate am avut alaturi de noi pe beneficiarii CENTRULUI DE RECUPARARE SI REABILITARE DERSCA, pe o parte dintre voluntarii de la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, Liceul Tehnologic Plopenii Mari si Școala Gimnazială Hilișeu Horia. La aceasta activitate beneficiarii centrului, copii de la Centru de plasament „Speranța” Pomîrla, voluntarii de la clasele a IX-a, a VI-a A și B, a VIII-a A cât si voluntarii de la unitățile partenere implicate în proiect au urcat pe scena sălii de festivități „Mihai Eminescu” de la liceul nostru și au vestit venirea Crăciunului și a Anului Nou. Au cânta colinde, au urat, au sorcovit, au jucat căiuții și capra. Mulțumim pe aceasta cale tuturor cadrelor didactice și instructorilor de educație care s-au implicat în pregătirea deosebitului program artistic si voluntarilor Vieru Andreea, Doroftea Serban, Pobirci Adrian si Apinzurasoaie Andrei pentru ajutorul acordat in organizarea activitatii. Voluntarii de la toate unitatile scolare, prezenți la această activitate au oferit daruri beneficiarilor de la C.R.R Dersca prezenți în sală. Au mai fost alaturi de noi, fostele cadre didactice și foștii voluntari ai liceului, elevi si parinti.
Aceasta activitate a fost rezultatul unui excelent parteneriat intre Liceul Teoretic „Anastasie Basota” Pomirla, Centrul de Recuperare si Reabilitare Dersca, Centrul de plasament „Speranta” Pomirla, Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, Liceul Tehnologic Plopenii Mari, Școala Gimnazial Hilișeu si nu in ultimul rand Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” Dersca.
Multumim in mod deosebit domnilor directori de la Liceul Teoretic „Anastasie Basota” Pomirla si al unitatilor scolare partenere, sefului de centru de la C.R.R Dersca, sefului de centru „Speranta” Pomirla, elevilor, parintilor, psihopedagogului de recupare de la C.R.R Dersca, asistentului social de la Primaria Pomirla, cadrelor didactice implicate si initiatorilor acestei campanii umanitare respectiv, doamnele profesoare Filip Otilia si Temneanu Viorica si domnului profesor Apostol Alexandru. Multumim si fostilor voluntari ai liceului respectiv, Iluca Ramona, Chelariu Adrian si Ichim Claudiu, elevelor Asoltanei Luisa, Asoltanei Gianina si Dupu Alexandra si a altor donatori anonimi. Campania umanitara ne indeamna sa ne gandim si sa dam atentie oamenilor din jurul nostru care se afla in situatii dificile nu doar de sarbatori, ci de fiecare data cand avem ocazia.
Chiar dacă nu ai bani să dai şi celorlalţi, nimic nu te împiedică să-i ajuţi cu atât cât poţi. Nu trebuie să dai din buzunar, ci din suflet.
„Cu un bănuţ dăruit, poţi cumpăra cerul. Nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă n-ai nici măcar acel bănuţ, atunci dă un pahar cu apă rece!” Sfântul Ioan Gură de Aur
In primul rand, voluntariatul este cea mai simpla activitate pe care o putem face. Voluntariatul inseamna sa iti dedici o parte din timpul tau altor tipuri de acivitati, fara sa fii platit pentru ceea ce faci. In schimb, ce s-ar putea sa nu sti despre voluntariat este ca te vei simti rasplatit cu sentimentul de satisfactie al timpului si eforturilor pe care le-ai depus.
„Fiecare fapta bună este caritate. Adevărata avere a unui om în viaţa de apoi constă din lucrurile bune făcute pe această lume pentru semenii săi” Moliere. Coordonator scolar SNAC, profesor Gurzu-Timofti Lucia