Participarea Colegiului Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi la faza naţională a Concursului de produse finale ale proiectelor finanţate prin programe europene „Made for Europe”, ediţia 2018, desfăşurat la Constanţa, a completat performanţeleelevilor. Produsele participante au fost pe două secţiuni: proiect ERASMUS+ şi eTwinning, prezentate de eleva Antochi Iulia Maria, din clasa a XI-a B, şi respectiv, Cârneală Petru, din clasa a X-a F.
Produsul câştigător al unei menţiuni a fost „SOS-sick or sound. Final brochure”, produs realizat în cadrul proiectului ERASMUS+, acţiune cheie 2, ”SOS- Sick or sound: enhancing young Europeans’competences to achieve health and prevent diseases”, desfăşurat în perioada 2015-2017.
Pentru ambii elevi, participarea la acest concurs a fost o experienţă inedită.
Iulia Antochi afirmă: Experienţa din cadrul participării la Etapa Naţională a Concursului „Made for Europe” nu a reprezentat pentru mine doar punerea la încercare a ceea ce eu credeam că ştiu despre vorbitul în public, ci un întreg cumul de emoţii, îngrijorare, speranţe, muuuulte încurajări din partea celor care au crezut în reuşita mea şi a ceea ce reprezint ca om. E prea puţin spus că sunt recunoscătoare doamnei profesor Pavel Daniela, care a încurajat participarea mea, care m-a motivat şi îndrumat cu răbdare, că am descoperit in dumneaiei un om de nădejde, fară de care reuşita mea nu ar fi fost posibilă.
Am plecat spre Constanţa alături de oameni frumoşi, plini de energie şi datorită cărora ceea ce am trăit în decursul celor 5 zile s-a amplificat. De asemenea, toate bucuriile au fost răsfrânte in amintiri ce şi-au găsit loc pentru totdeauna în sufletele noastre. În drumul meu, ghiceam cum mă aştepta la câteva mile bune distanţă, marea a cărei siguranţe biruitoare m-a captivat şi m-a răscolit, marea al cărei extaz nu a părut a fi niciodată acelaşi in nicio zi dintre cele petrecute pe malul ei. Apropo, marea e mirifică in luna aprilie, căci pare că se bucură de ultimele clipe de linişte, aruncând la mal valuri ce îţi îmbrăţişează sufletul şi care, totodata, îţi conferă linişte. Pecetea prieteniilor pe care le-am legat acolo e mult mai puternică, iar conexiunile avute nu se vor pierde aşa uşor.
Ce pot spune despre concusul în sine e că a fost prilejul ideal de a cunoaşte tineri capabili, inovatori, pasionaţi din toate colţurile ţării, care au reuşit să ofere Constanţei căldura de care avea nevoie prin bucăţele de senin pe care le-au purtat mereu cu ei in suflet. Mai mult, am realizat că ţara noastră se bucură de resurse intelectuale imense şi că mă bucur să fac parte din această generaţie. Am cules idei, opinii, iar acum am obiective noi. Am întalnit si interacţionat cu liderii zilei de mâine, cei care au reuşit să contribuie la îmbunătăţirea educaţiei nu doar la nivel naţional, ci şi european. În ceea ce mă priveşte, am reuşit să recapăt încrederea faţă de abilităţile mele, în ciuda îndoielilor la care m-am supus în ultima vreme. M-am bucurat de aprecierile juriului şi de faptul că atât diversitatea perspectivelor asupra lumii a participanţilor, cât şi natura originii lor, au influenţat şi îmbunătaţit semnificativ formarea mea viitoare. Rezultatul obţinut nu reprezintă altceva decât un impuls pentru activităţile mele viitoare.
Mă bucur că am avut onoarea să-mi reprezint colegiul cu succes, şi că din experinţa mea le pot împărtăşi celorlalţi că se pot întâmpla multe lucruri minunate dacă lucrezi pentru ele şi că oportunităţile dansează cu cei ce sunt deja pe ringul de dans.”