Dorohoi News Logo

Proiectul județean „COMPETENȚE ÎN EDUCAȚIE. Basmul leagănul copilăriei de aici și de dincolo de Prut” - FOTO

Competente in educatie 01

Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești a desfășurat în acest an școlar Proiectul județean „COMPETENȚE ÎN EDUCAȚIE. Basmul leagănul copilăriei de aici și de dincolo de Prut”, proiect înscris în CAEJ cu nr. 1010/ 12.02.2018, poz. 23.

Scopul proiectului a fost promovarea lecturii ca factor esențial în dezvoltarea psiho-socială a copilului, cu rol important în formarea personalității acestuia, și ca modalitate de petrecere a timpului liber, iar ca obiective ne-am propus promovarea lecturii în școlile partenere pe parcursul derulării proiectului; atragerea a cel puțin 150 de elevi spre lectura basmelor; crearea unui context favorabil manifestării creativității elevilor și de afirmare a competențelor lingvistice și artistice dobândite pe parcursul școlarității; colectarea în scopul donării a 300 de cărți de povești în limba română.

În cadrul proiectului județean s-au realizat mai multe activități: Expoziția - concurs de desene și cărți confecționate de elevi - „Basmul - leagănul copilăriei de aici și de dincolo de Prut”, Simpozionul județean transfrontalier „COMPETENȚE ÎN EDUCAȚIE. Pași spre lectură” și, ca activitate finală, un schimb de experiență, desfășurat sub același generic, „Competențe în educație”, la I.P. Școală primară - Grădiniță „Ilie Fulga” din Stăuceni, Republica Moldova. 

În cadrul proiectului copiii din grădinițe și elevii claselor CP-IV din grădinițe și școli din județ au participat la Expoziția – concurs „Basmul - leagănul copilăriei de aici și de dincolo de Prut”. Cei mai mici participanți au redat lumea minunată a poveștilor în desene și colaje pline de culoare și fantezie, iar cei mai mari au realizat propriile cărți. La expoziția - concurs au participat peste 200 de copii, coordonați de 43 cadre didactice din cele 22 unități școlare participante.

Simpozionul „Competențe în educație. Pași spre lectură” s-a bucurat de interesul unor cadre didactice din 20 de unități școlare din județ, lucrările înscrise urmând a fi publicate în revista simpozionului.

Titlul proiectului spune tot. Arată întreaga noastră preocupare deoarece, atunci când vorbim despre competențe în educație, putem discuta atât despre competențele cadrelor didactice, fără de care actul educațional este în zadar, dar și despre competențele pe care profesorii le dezvoltă elevilor pe parcursul școlarității.

Marin Vlada apreciază că „Dascălul trebuie să vadă în elevii săi nu "elevi buni" sau "elevi slabi", ci "elevi" ce trebuie să fie îndrumaţi să-şi descopere aptitudinile către domeniile cunoaşterii şi să fie încurajaţi să parcurgă step by step tainele învăţării şi descoperirii cunoaşterii ştiinţifice.” 

Profesorii competenți trebuie să formeze elevi competenți. Printr-o bună pregătire de specialitate și psihopedagogică profesorul dobândește capacitatea de a adapta cunoștințele la nivelul de înțelegere al elevului, dovedind și o bună cunoaștere a acestuia. Competențele profesionale ale profesorului coroborate cu trasăturile de caracter, cu empatia, dragostea și respectul față de copii determină implicarea motivată a elevului în propria educație.

În condiţiile formării competenţelor elevilor săi, profesorul trebuie să fie capabil  să își imagineze, să proiecteze și să aplice un mecanism didactic mai nuanţat în raport de posibilităţile concrete individuale ale fiecărui elev. 

Pentru îmbunătățire sau perfecționarea stilului de predare și a competențelor psiho-pedagogice și de specialitate, ne-am propus realizarea acestui schimb de experiență în cadrul acestui proiect.

Proiectul educațional inteșcolar transfrontalier „Competențe în educație” a avut drept scop stimularea cercetării științifice și metodice a cadrelor didactice din învățământul primar și preșcolar, precum și valorificarea preocupărilor acestora în vederea eficienței procesului instructiv- educativ. Dintre obiectivele propuse amintesc: cunoașterea modului de organizare şi derulare a procesului de învăţământ în Republica Moldova, cu accent pe strategiile si metodele de predare în vederea formării de competențe, precum și stimularea schimbului de experienţă pozitivă pe probleme de didactică la nivelul învățământului preșcolar și primar.

Proiectul a fost oordonat de către prof. înv. primar OLGUȚA ȘCHIOPU - inspector școlar pentru învățământ primar; prof. înv. preșcolar CRISTINA SFECLĂ- inspector școlar pentru educație timpurie; prof. înv. primar ELENA JITARIU, Școala Gimnazială ”Ioan Murariu” Cristinești; prof. MARGARETA SIMEREȚCHII, IP Școala Primară - Grădiniță „Ilie Fulga” Chișinău, alături de echipa de proiect din care au făcut parte: prof. Oana Darie – director Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, prof. Mihaela Costin- director Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, prof. Daniela Orășanu - Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, prof. pr. Constantin Muha – director Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, prof. Mariela Dupu - Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob”, Grădinița P.P. Nr. 6 Dorohoi, prof. Mariana Boureanu - Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob”, Grădinița P.P. Nr. 4 Dorohoi, prof. Adriana Avădăni- director Grădinița cu Program Prelungit Nr. 21 „Șotron” Botoșani, prof. Elena Gheban - Grădinița cu Program Prelungit Nr. 21 „Șotron” Botoșani, prof. Oana Jitariu - Grădinița cu Program Prelungit Nr. 21 „Șotron” Botoșani.

Participanți la această activitate deosebită au fost 50 de colegi din școli și grădinițe din județul Botoșani: Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, Școala  Gimnazială Nr. 7 Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit „Șotron” Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit  Nr. 19 Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 22 Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 10 Dorohoi, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Dorohoi, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Dorohoi, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Dorohoi, Grădinița cu Program Prelungit „Albă-ca-Zăpada” Dorohoi, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare” Dorohoi, Școala Gimnazială „Ioan Cernat” Havîrna, Liceul Tehnologic „Ion Pillat” Dorohoi, Grădinița cu Program Normal Lozna, Grădinița Program Normal Nr. 2 Dumbrăvița, Liceul Tehnologic „N. Bălcescu” Flămânzi.

Cadrelor didactice din aceste școli și grădinițe li s-au alăturat și elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămînzi (Botoșani), Școala Gimnazială nr. 1 Dobrotești (Teleorman); Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Călărași (jud. Călărași); Liceul Tehnologic „Antim Ivireanu” București, care au colectat și au donat cărți pentru copiii Școlii - grădiniță „Ilie Fulga” în cadrul unui alt proiect derulat de noi, cei de la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești, acum în 2018, Anul Centenarului Marii Uniri. Este vorba despre proiectul educațional „O carte pentru suflet românesc”, proiect prin care elevii din România au trimis copiilor moldoveni cărți de povești însoțite de îndemnul lor de a citi, de a prinde aripi în lumea minunată a basmelor.

Ne-am propus ca prin donația de carte să contribuim la diversificarea titlurilor din bibioteca Școlii primare – Grădiniță „Ilie Fulga” din Stăuceni, astfel încât elevii să poată pătrunde în lumea minunată a basmelor. Copiii de dincoace de Prut, din România, își trăiesc zburdălnicia primilor ani printre personajele lui Creangă, Ispirescu, Slavici, Eminescu, care, cu basmele lor, le-au făcut copilăria mai frumoasă. Citite de bunici, de părinți, de educatoare, de învățătoare sau de ei înșiși, basmele i-au făcut să se viseze prinți sau prințese, trăind în palate de cleștar sau luptând voinicește cu minciuna sau cu balaurul; au râs cu Păcală și Tândală, au plâns alături de cumătra capră și s-au bucurat alături de Făt Frumos și Ileana Cosânzeana. Citind basmele românești în dulcele grai strămoșesc, ce poate fi mai liniștitor? Bogăția de expresii populare, de înțelepciune străbună, varietarea de experiențe zămislite din minți hâtre, contribuie la educarea micului cititor ca păstrător al valorilor morale și spirituale românești.

Analizând importanța basmului în formarea tinerelor generații ne-am propus să educăm elevii români în spiritul solidarității cu elevii din Moldova, care poate iși  doresc să adoarmă cu basmele lui Creangă,  să viseze  basmele lui Ispirescu sau să crească cu basmele lui Slavici. 

În Anul Centenarului Marii Uniri ne-am propus prin proiectul educațional „O carte pentru suflet românesc” să sărbătorim Ziua Internațională a Cărții pentru Copii colectând și dăruind cărți de povești în limba română și să facem ca basmul să devină și leagănul copilăriei de dincolo de Prut.

Prin donația noastră sperăm că și copiii din Moldova vor căpăta prin cărți aripi de îngeri și că vor visa, vor simți și vor da viață gândului în dulcele grai românesc.

În urma asistențelor la activitățile didactice propuse de colegii noștri de la „Ilie Fulga” am rămas impresionați de creativitatea remarcabilă a cadrelor didactice în proiectarea didactică, de varietatea de strategii didactice utilizate, de abordarea modernă a conținuturilor. Am observat o relaționare pozitivă între cadrele didactice și elevi. Profesorii au încredere în potențialul elevilor, îi stimulază și îi încurajează să se autoevalueze cât mai obiectiv, ajutându-i să se cunoască și chiar să se autodepășească. Calitatea actului didactic a fost evidentă. 

Am remarcat deasemenea colaborarea dintre cadrele didactice, sprijinul reciproc și schimbul de idei, ceea ce demonstrează coeziunea deplină a echipei condusă cu măiestrie managerială de către doamna director Margareta Simerețchii. 

Competența în educație nu este un deziderat, este chiar o realitate în școlile din județ, dar și în Școala primară - grădiniță „Ilie Fulga” alături de care ne dorim să proiectăm și să realizăm și alte asemenea activități, de o parte și de alta a Prutului. (Prof. Elena Jitariu, coordonator de proiect)

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web