Dorohoi News Logo

Rezultatele dezastruoase de la BAC zdruncină facultăţile şi le concediază profesorii

concediere

După ce jumătate dintre candidații la examenul de bacalaureat 2011 nu au promovat examenul, universităţile trebuie să găsească soluţii pentru a face faţă, din punct de vedere financiar, lipsei de studenţi plătitori de taxe. Criza le paşte atât pe cele private, cât şi pe cele de stat.
Replicile "cutremurului" de la Bacalaureat se vor resimţi cât de curând şi în universităţi. Numărul mic de posibil candidaţi le poate dezechilibra financiar atât pe cele private, cât şi pe cele de stat.

Cum legea nu le permite să modifice taxele pe ultima sută de metri, unii rectori caută deja alte soluţii pentru a face faţă crizei de studenţi. Concedierea câtorva profesori este una dintre ele.
Pentru Universitatea Bucureşti, neocuparea locurilor cu taxă ar însemna o diminuare a bugetului cu o treime. Cum taxa şi numărul de locuri se stabilesc cu şase luni înainte, modificări la acest nivel nu se mai pot face.

Mai puţini, dar nu şi mai buni
"Condiţiile mai severe în care s-a desfăşurat Bacalaureatul anul acesta cu siguranţă vor afecta admiterea la facultate, însă este prea devreme să ne dăm seama în ce sens", spune Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti. El mai crede că, în ciuda faptului că au trecut de un Bac dificil, candidaţii nu vor fi mai bine pregătiţi decât cei din anii trecuţi.

"Nivelul de cunoştinţe al celor care vin la Universitatea din Bucureşti nu creşte, fiindcă aceste măsuri severe nu au fost aplicate de la începutul ciclului de învăţare , ci doar la final". Singura diferenţă pe care o poate anticipa rectorul între noua generaţie şi cele vechi este trişarea la examene. "Probabil că noii studenţi vor fi mai prudenţi în privinţa copiatului".

Concurenţă mai mare în sesiunea din toamnă
Nu de aceeaşi părere este şi Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti: "Cred că nivelul studenţilor va creşte şi este foarte important ca universităţile să menţină ştacheta impusă de Bacalaureat".

ASE-ul va organiza o a doua sesiune de admitere în toamnă, dacă nu se vor ocupa 85% dintre locurile cu taxă. “Cred că în toamnă concurenţa pe locurile rămase va fi mai mare ca acum însă nu cred că este o problemă. Eu îmi doresc un învăţământ în care să existe o concurenţă serioasă. Şi acum mi-aş dori să existe 2-3 candidaţi pe un loc la facultate", a mai declarat Roşca.

Efecte asupra profesorilor: unii dintre ei îşi pierd slujba
Într-o situaţie ingrată se află anul acesta facultăţile private, care pierd bani mulţi din cauza lipsei de candidaţi.

"Am luat măsuri speciale, am prelungit perioada de înscrieri pentru toată vara. Oricum, universităţile private se bazau mai mult pe cei care lua Bacalaureatul în toamnă sau care nu luau admiterea pe la alte facultăţi în vară", precizează Iosif Urs, rectorul Universităţii private "Titu Maiorescu".

Una dintre primele măsuri va fi reducerea personalului didactic. Iosif Urs preconizează că 30- 35% dintre posturile cadrelor didactice vor fi restructurate.

Şi rectorul Universităţii Ecologice este îngrijorat: "Facultăţile private vor avea cel mai mult de suferit în urma ratei mici de absolvire la Bacalaureat din acest an. Noi trăim numai din taxe, în timp ce facultăţile de stat au şi finanţare de la buget, şi locuri cu taxă. Avantajul nostru faţă de universităţile de stat este taxa mai mică".

Facultăţi bune care nu pun preţ pe Bac
Elevii care au obţinut notă mică la Bacalaureat, dar se simt stăpâni pe materiile studiate şi vor să intre la o facultate bună, se pot orienta spre cele care organizează examen de admitere.

La Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, candidaţii dau un examen cu subiecte din limba română şi economie. Tinerii creativi se pot îndrepta spre Jurnalism, unde, la Universitatea Bucureşti, se dă examen de limba română, creativitate şi expresivitate, iar nota la Bac nu contează deloc.

La Politehnica Bucureşti, o serie de facultăţi organizează examene: Energetică, Automatică şi Calculatoare, Inginerie Mecanică şi Mecatronică, Transporturi, Ştiinţe Aplicate etc.

La Facultatea de Biologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, media de Bac contează 10%, la Fizică 15%, iar la Istorie 20%. Admitere se organizează şi la facultăţile de construcţii, la cele de medicină şi la arte, însă probele sunt destul de dificile şi necesită pregătire, iar timpul rămas până la examene este foarte scurt. (DorohoiNews.ro)
 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web