Activitatea, găzduită de Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, s-a înscris în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, şi s-a bucurat de participarea profesorilor de religie din Cercul Pedagogic Dorohoi.
Programul propus de organizatori (Catedra de discipline teologicede la Seminar) a început cu o activitate interdisciplinară (religie-istorie) care a constat în prezentarea unui atelier de lucru, cu tema: „Chipuri de ierarhi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, susţinători ai Marii Uniri”.
În cadrul atelierului au fost propuse pentru vizionare materiale video şi prezentări power-point realizate de cadrele didactice. Elevii participanţi, de la cele două profile, Pastorală și Filologie Bilingv, au fost implicaţi, cu ajutorul unor metode pedagogice interactive în activităţi practice, având ca scop dobândirea de cunoştinţe legate de Marea Unire şi aportul unor personalităţi din sânul Bisericii care au contribuit la realizarea ei, împreună cu celelalte personalităţi istorice politice şi militare ale timpului respectiv, precum şi cultivarea sentimentului de preţuire şi recunoştinţă faţă de făuritorii Unirii de la Alba Iulia, din 1918.
Activitatea a continuat cu prezentarea referatului susţinut de domnul profesor Toma Mihai de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, care a prezentat câteva considerente personale privind rolul Bisericii şi al slujitorilor ei în susţinerea armatei Române în timpul primului Război Mondial şi în făurirea marelui ideal al unirii tuturor românilor într-o singură ţară.
Discuţiile care au urmatau dovedit că organizarea unei astfel de activităţi didactice este necesară, mai ales pentru marcarea unor momente istorice importante, cum este cel prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. De asemenea a evidenţiat necesitatea implicării profesorilor şi a elevilor în cunoaşterea trecutului național, care poate fi un izvor autentic de inspiraţie pentru tinerele generaţii în ceea ce priveşte datoria faţă de ţară şi neam, de cultura şi valorile naţionale şi de respectul cuvenit personalităţilor şi eroilor, care, prin jerfta şi luptalor, au contribuit la făurirea statului național român. (Pr. Prof. Apetrei Ionuț-Ștefan)