Etapa județeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, secţiunea „Începători” şi secţiunea „Avansaţi” s-a desfășurat în perioada 8-9 iunie 2018 la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.
La secţiunea „Începători” (elevi care nu au mai jucat la nicio competiție de profil) au participat 16 echipe de la Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi" Botoșani, Liceul Tehnologic “Petru Rareș” Botoșani, Liceul de Artă “Ștefan Luchian” Botoșani, Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Sfântul Gheorghe" Botoșani, Colegiul Economic „Octav Onicescu" Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga" Botoșani, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob" Dorohoi, Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Flămânzi, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă" Săveni, Liceul Tehnologic “Alexandru Vlahuţă” Șendriceni și Liceul "Ștefan D. Luchian" Ștefănești, Liceul Tehnologic Todireni.
La secţiunea „Avansaţi” (elevi care au experienţă competiţională anterioară) au participat 10 echipe de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi" Botoșani, Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoșani, Colegiul Economic „Octav Onicescu" Botoșani, Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Sfântul Gheorghe" Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga" Botoșani, Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă" Săveni și Liceul "Ștefan D. Luchian" Ștefănești.
Echipele Colegiului Național “Grigore Ghica” Dorohoi au fost reprezentate de membri ai Clubului de dezbateri academice “CNGG Debate” coordonat de doamnele prof. Daniela Pavel și Monica Ifrim.
La secţiunea „Începători” au participat Hîncu Andra – Ioana (clasa a IX-a D), Pintilie Maria (clasa a IX-a B) și Popescu Samuel – Timotei (clasa a IX-a A), pregătiți de doamna prof. Pavel Daniela, arbitru principal în cadrul olimpiadei.
La secţiunea „Avansaţi” au participat Călinescu Paula (clasa a IX-a B), Iftimie Mihai (clasa a IX-a D) și Pujină Paula (clasa a X-a D), pregătiți de doamna prof. Ifrim Monica, arbitru principal în cadrul olimpiadei.
După două zile de meciuri în care s-au dezbătut moțiunile “AP ar introduce obligativitatea uniformei școlare la toate nivelurile de învățământ preuniversitar” și “AP crede că este necesară introducerea în trunchiul comun, la liceu, a unei ore de educație financiară” la secțiunea „Începători” precum și “AP consideră că alimentele modificate genetic ar trebui interzise” și “AP crede că voluntariatul ar trebui să devină o condiție de absolvire a liceului” la secțiunea „Avansați”, cele două echipe ale Colegiului Național “Grigore Ghica” Dorohoi au reușit să treacă de toate etapele olimpiadei, respectiv optimi, semifinale și finala mare, câștigând astfel Locul I și vor reprezenta județul Botoșani la etapa națională care va avea loc la Piatra Neamț în perioada 9-14 iulie 2018.
De remarcat, de asemenea, și rezultatul individual, Locul al III-lea, obținut de Pujină Paula și Popescu Samuel – Timotei pentru “cel mai bun vorbitor” al olimpiadei.
Andra Hîncu: “Cu ajutorul acestei olimpiade am reușit să asimilez foarte multe informații, să mă distrez și totodată să-mi fac și prieteni. Emoțiile au fost foarte mari, însă atmosfera, lucrul în echipă, doamna prof. Pavel Daniela, care ne-a îndrumat si ne-a sprijinit, concursul în sine, mi-au dat un sentiment de confort deplin și cu siguranță aș mai repeta această experiență iar și iar.”
Maria Pintilie: „Anul acesta am participat la multe olimpiade și concursuri, dar Olimpiada "Tinerii dezbat" a fost inedită.. În cadrul acesteia am simțit un amalgam de emoții, trecând de la tristețe la extaz, de la oboseală la a spune "Hai, că pot! ". Am "conturat" amintiri frumoase și am creat prietenii strânse. Cu ambiție și perseverență îți poți atinge idealurile, dar fără o echipă potrivită si persoane care sa te ghideze precum doamna prof. Pavel și care să facă diferența dintre eşec și succes nu poți muta munții din loc!”
Popescu Samuel: „Olimpiada TD a fost pentru mine ceva benefic, am încercat sa profit la maxim de experiență, m-am bucurat de locul și de persoanele cu care eram și am rămas optimist pe tot parcursul competiției. Cred că optimismul a fost principalul factor care a influențat rezultatul final, după munca în echipă si cu susținerea permanentă a doamnei profesoare.”
Paula Pujină: „Participând și anul trecut la această olimpiadă, mă gândeam că nu voi mai avea aceleași emoții și nu va fi la fel ca prima oară. Însă, m-am înșelat. A fost chiar mai frumos, am avut aceleași emoții constructive pe care doar dezbaterile ți le pot oferi și, de asemenea, am avut ocazia să cunosc persoane noi de la care am învățat. Faptul că am reușit să câștigăm această competiție și faptul că m-am calificat pe locul al treilea în topul vorbitorilor, sunt cele mai mari realizări în cariera mea de debater. Pot spune că, în sfârșit, munca pe care am depus-o este răsplătită și sunt foarte fericită. Nimic dintre acestea nu ar fi fost posibile fără îndrumările și încrederea doamnei prof. Ifrim Monica. Fără dumneaei nu am fi reușit să ajungem până aici și pe această cale îi mulțumesc pentru efortul depus în formarea noastră ca elevi, debateri, și nu în ultimul rând, ca oameni. Aștept etapa națională cu multă încredere și nerăbdare!”
Paula Călinescu: „Olimpiada naţională de argumentare, dezbatere și gândire critică mi-a oferit oportunitatea de a împărtăși concepțiile, argumentând logic, persuasiv, confruntându-mă cu multă emoție, dar și concentrare. Munca sub îndrumarea doamnei prof. Monica Ifrim, căreia îi mulțumesc, ambiția și abilitatea de a concura, ne-a adus câștigul și participarea la etapa națională. Primul an de dezbateri academice nu a trecut întâmplător, ci și-a pus amprenta asupra mea alături de performanța și sentimentele unice din cadrul fiecărui meci.”
Mihai Iftimie: „Nu credeam că voi mai apuca să scriu ceva despre această lume minunată și amplă a debate-ului. Întâi Sf. Gheorghe, primul meu concurs de debate, iar acum OTD, a doua mea experiență. Am prins curaj. Această competiție s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, iar eu m-am ridicat la ale ei. A fost, fără doar și poate, cea mai importantă reușită din viața mea de boboc, o reușită care nu ar fi fost realizabilă fără sprijinul doamnei profesoare. Nici nu vă puteți imagina ce bucurie m-a cuprins când juriul a dat verdictul: "(...) echipa care ne va reprezenta anul acesta la Olimpiada Națională de Dezbateri Academice este Colegiul Național “Grigore Ghica”(...)". Dar nu s-a terminat aici: greul acum începe. Sunt conștient de responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm de a duce numele colegiului nostru pe cele mai înalte culmi. Asta ne dorim și asta vom face.”