Dorohoi News Logo

Proiectul social județean „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență” la finalul celei de-a VI-a ediții - FOTO

gradinita de vara 01

În perioada 2 – 6 iulie 2018, la Grădinița cu P.P. „Albă ca Zăpada” Dorohoi, s-au desfășurat activitățile Proiectului social județean„ Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență”. 

Scopul proiectului a fost acela de formare a unor deprinderi de comportare civilizată pe stradă, de respectare a regulilor rutiere, de formare a unei conduite favorabile și a unui stil de viață sănătos, mental, emoțional, fizic și socio - moral, dar și satisfacerea curiozității și a dorinței de manipulare a focului prezentă la copii, cunoaşterea acestuia, a pericolelor pe care le reprezintă și a modului în care pot fi evitate accidentele provocate de incendii.

Utilizându-se  tehnici moderne de educare, de joc și comunicare, care au  permis copiilor să se bucure și să înțeleagă aceste lucruri, privind situațiile de urgență, aceștia au participat la o varietate de activități,  astfel: 

„E incendiu...Ce să fac?/E cutremur....Ce să fac?” - activități de cunoaștere a efectelor benefice şi dăunătoare ale focului, a pericolelor pe care le reprezinta si a modului in care pot fi   evitate accidentele provocate de incendii, modul de comportare în caz de cutremur, inundații, caniculă, dar și prezentarea mijloacelor de primă intervenţie în cazul unei situaţii de urgenţă, sub directa îndrumare a persoanelor desemnate de către I.S.U. „Nicolae Iorga” Botoșani, dna Plutonier major – Cristina Mihai și a dl. Plutonier Major Bogdan Apăscăriței;

„Hai la drum mici pietoni” – prezentarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, în vederea prevenirii  accidentelor rutiere în rândurile copiilor, familiarizarea cu semnificaţia indicatoarelor rutiere şi a rolului agentului de circulaţie., prezentate de dl. Agent Șef principal Virgil Bordei și dl. Agent principal Ionuț Apostol, din cadrul Poliției Rutiere Dorohoi;

„Prietenii sănătăţii” – prezentarea măsurilor de igiena personală și colectivă, de alimentație corespunzătoare, călirea organismului, dar și măsuri de prim ajutor prezentate de dna doctor Cătălina Popa, medic școlar, dna asistent Violeta Perianu din cadrul Spitalului municipal Dorohoi și dnei Irina Fedorovici din partea FEG - filiala Dorohoi;

„Liniștea și ordinea publică, pe înțelesul celor mici” – noțiuni privind înţelegerea necesității de a respecta regulile de comportare în ceea ce priveşte siguranţa proprie şi a celor din jur, reguli explicate de către personalul desemnat din cadrul Jandarmeriei Dorohoi;

„Acasă la prietenii noștri” - vizită la Detașamentul de Pompieri Dorohoi – au fost prezentate tehnica de intervenţie în caz de incendiu din cadrul Detaşamentului de pompieri Dorohoi, tehnica SMURD și măsuri de prim ajutor în caz de arsuri, intoxicaţii, fracturi, hemoragii, înec, de către personalul desemnat al fiecărui compartiment, dar și de către dl comandant Locotenent colonel Sorin Barbacaru;

Prietenii lui 112” – concurs județean – privind evaluarea cunoștințelor acumulate. Acesta a constat în  rezolvarea unui chestionar cu întrebări din domeniul situațiilor de urgență și o probă practică, prin parcurgerea unui traseu aplicativ. Jurizarea a fost realizată de un juriu de specialitate format din: Inspector școlar General Adjunct – prof. Paula Gavriluță, Inspector Școlar pentru educație timpurie – prof. Cristina Sfeclă, director, prof. Dana Șlincu, director, prof. Anișoara Doinița Dupu, prof. Marinica Boureanu, prof. Mariela Dupu, ing. Angela Francu - șef serviciu SVSU Dorohoi. Au fost acordate premii conform categoriilor de vârstă.  

Au fost prezenți un număr de 78 de preșcolari și 16 școlari ai claselor pregătitoare și I–IV din următoarele unități școlare: Grădinița cu P.N. nr. 4, Grădinița cu P.N. nr 5, Grădinița cu P.P. nr.  6, Grădinița cu P.P. „Albă ca Zăpada”, Grădinița cu P.P. „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Grădinița cu P.P.  nr. 10 Dorohoi, Grădinița cu P.N. nr. 2 Pomîrla, Grădinița cu P.N. nr. 2 Dumeni, Grădinița cu P.N. Dumbrăvița, Grădinița cu P.N. Corlăteni, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu”, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Școala Gimnazială nr. 2 Dumeni, Școala Gimnazială nr.2 Străteni, Lozna.

Proiectul social județean „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență” este un proiect reprezentativ pentru judeţ, unic însă și la nivel național, prin singularitatea sa, prin aceste obiective şi prin regulament.

Pornind de la atracţia copiilor faţă de chibrituri şi foc, de la tentaţia lor de a se juca cu acestea, de la diferite jocuri organizate de aceștia  în spații care nu oferă siguranță, de la numărul mare de accidente rutiere, de la sedentarism și o alimentație necorespunzătoare, materialezate în obezitate de la vârste fragede  ne-am  propus să oferim o soluție educativă și distractivă, de petrecere a timpului pentru copiii preșcolari, dar și școlari mici, din medii diferite, urban cât și rural, pe timpul unei săptămâni ale vacanței de vară.

Creșterea copiilor într-un mediu sănătos încă de la vârste timpurii, reprezintă una dintre principalele căi de promovare a cunoștințelor corecte privind diferitele aspecte ale sănătății și totodată de formare a atitudinilor și deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil și sănătos. Insistând în formarea unor deprinderi de comportament corecte, dorim ca acestea să devină obișnuințe, pentru ca cei mici  să devină adulții responsabili ai societății de mâine. (Inițiator proiect, prof. Maria Enache). 

Mulțumim, pe această cale, tuturor partenerilor, colaboratorilor, personalului didactic voluntar, personalului nedidactic pentru sprijin și implicare în  reușita activităților.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web