Indiferent ce vârstă au şi în ce clasă trec, începerea şcolii le dă emoţii tuturor elevilor. Şi e normal: materii noi, profesori noi, sau poate chiar o şcoală nouă şi nişte colegi pe care, la 10 septembrie, îi vor vedea pentru prima dată. Părinţii trebuie să le fie alături şi să-i susţină. Iată ce e de făcut în zilele care au mai rămas!
Ţi se întâmplă ca, după ce te întorci din concediu, gândul la prima zi de serviciu să-ţi provoace o oarecare nelinişte? Exact acelaşi lucru îl poate simţi şi copilul tău vizavi de începerea şcolii şi sfârşitul vacanţei. Mai ales dacă este în clasa zero şi începe o etapă complet nouă.
„Începerea şcolii înseamnă schimbare. Inclusiv simpla schimbare de program. Iar orice schimbare generează stres. Acesta este mai mare sau mai mic în funcţie de vârsta şi de experienţa elevului, de cât de mult i-a fost cultivată încrederea în forţele proprii. Dacă i s-a spus mereu că e prost, că nu e în stare să înveţe bine, îşi pierde încrederea în el, iar emoţiile vor fi cu atât mai mari”, declară psihologul Mihaela Vintilă.
De asemenea, mulţi nu au fost obişnuiţi cu disciplina, li s-a permis orice. La şcoală trebuie să respecte un program, să stea cuminţi în bănci, să se poarte frumos cu cei din jur. Nu va fi tocmai comod. De aceea, în această perioadă, până la 10 septembrie, părinţii trebuie să le facă celor mici un “instructaj”.
Pentru copiii de clasa zero
Explică-i cu lux de amănunte ce se va întâmpla în prima zi de şcoală şi ulterior, ce va trebui să facă, de cine să asculte. Ştiind la ce să se aştepte, emoţiile se vor tempera.
Răsplăteşte-l (cu o jucărie, o prăjitură, o plimbare în parc) după o zi de şcoală sau de grădiniţă în care a fost cuminte.
Pentru elevii de clasa a V-a
Chiar dacă e obişnuit cu şcoala, nu înseamnă că nu are emoţii. De acum nu va mai avea un singur dascăl, ci mai mulţi, va avea materii noi, poate chiar colegi noi. Trebuie să-i spui că în locul doamnei învăţătoare va fi o dirigintă la fel de drăguţă care va avea grijă de el.
Pentru elevii de clasa a IX-a
Elevul e foarte mândru că s-a făcut mare, dar şi cerinţele sunt pe măsură. Va avea colegi şi profesori noi, poate chiar şcoala se va schimba. Cei care vin din provincie la un liceu din oraş sau cei care schimbă şcoala de cartier pe un liceu celebru au, evident, o strângere de inimă. Ei trebuie încurajaţi că sunt copii deştepţi şi e bine să ştie că respectul colegilor şi al profesorilor îl pot câştiga doar prin rezultate bune la învăţătură.
Explică-i ce e bine şi ce e rău pentru a nu îşi face prieteni nepotriviţi, din anturaje dubioase.
Lucruri de făcut, indiferent de vârstă:
Cumpăraţi împreună rechizitele. Lasă-l să-şi aleagă singur ghiozdanul, caietele şi creioanele. În felul acesta, se va bucura de noile lucruri, va simţi că sunt ale lui, le va iubi.
Reobişnuieşte-l cu trezitul la ora 7.00 şi cu mersul la culcare la 21.30 – 22.00. Mesele la ore fixe sunt şi ele importante.
Răsfoiţi împreună noile cărţi. Se va obişnui cu ideea şi, la şcoală, noile materii nu îl vor lua pe nepregătite. Încearcă să-i stârneşti curiozitatea, să faceţi din studiu un joc, să înveţe fără să se simtă presat, obligat.
Dacă e o şcoală nouă, mergeţi de câteva ori împreună să o vedeţi.