În perioada 15-21 octombrie 2018 a avut loc a șasea întâlnire transnațională de predare, formare și învățare din cadrul proiectului Erasmus+ „Migrants in theworld history and woman’s role” 2016-1- IT02-KA219-024617_2., proiect coordonat de dna. prof. Gianina Butescu și finanțat de Uniunea Europeană prin ANPCDEFP. Întâlnirea a fost găzduită de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi.
Cele șase delegații din Italia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Spania au fost întâmpinate de către pr. prof. Constantin Muha, director al „Școlii de la răscruci”, de viceprimarul municipiului, Lucian Topalagă, care și-a exprimat încântarea de a avea oaspeți din domeniul educației și deschiderea față de viitoare colaborări cu aceștia.
Cele șapte zile petrecute în unitatea de învățământ s-au desfășurat sub semnul cunoaşterii şi comunicării ce determină valorificarea şi promovarea experienţei proprii, schimbul de bune practici, intercunoaşterea şi competivitatea. Pe de altă parte, era informaţională în care trăim impune și valorificarea competenţelor elevilor interesaţi de fenomenul migrațiilor, un fenomen la fel de vechi ca și specia umană. Se știe că, de-a lungul timpului, fenomenul migraţiei a avut motive asemănătoare cu cele din ziua de astăzi. Printre ele pot fi numite cauze: economice, politice, sociale, comerciale, militare etc.
Au avut loc o gamă variată de activități, pornind de la asistențe la ore și până la crearea de evenimente culturale comune, care au fost generate de implementarea obiectivului general, rolul femeii și promovarea valorilor europene, cum ar fi: toleranța, egalitatea, cooperarea.
Au fost realizate activități comune cu partenerii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6, structură a Seminarului, unde au avut loc activități practice aplicate.
De asemenea, doamna subprefect Daniela Petronela Lozneanu, alături de prof. Paula Gavriluţă, inspectorul şcolar general adjunct, şi prof. Rodica Mighiu, inspector şcolar responsabil cu implementarea programelor europene, a primit, miercuri, 17 octombrie 2018, la Instituţia Prefectului-Judeţul Botoşani, echipa de mobilitate a proiectului Erasmus+ „Migrants in the world and woman’s role”.
Totodată, cu acest prilej, a avut loc și conferința internațională „Migrants’ inclusion in communities”, conferință găzduită de Sala Teatrului Dorohoi, joi, 18 octombrie 2018.
De altfel, au avut loc și activități de valorificare a patrimoniului cultural istoric atât la nivel local, activități de documentare la Biserica „Sf. Nicolae”, Bisericuța de lemn, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, clădirea Primăriei, cât și la nivel regional prin vizita de documentare și cercetare, care a vizat: Cetatea Neamțului, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț, Cheile Bicazului, Muzeul de Istorie Botoșani, Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Rădăuți - județul Suceava.
Aceste evenimente, pe lângă aportul de informații specifice tematicii, au ajutat și la creșterea stimei de sine și apartenenței la un spațiu lingvistic comun prin utilizarea limbii engleze ca limbă de lucru a proiectului atât de oaspeți, cât și de gazde, cadrele didactice și elevii Seminarului Teologic. (prof. Cristina Ignat, prof. Gianina Butescu-coordonator proiect)