Unirea Românilor într-un sigur stat a fost visul de veacuri al tuturor românilor.
Istoricul Florin Constantiniu spunea că „Marea Unire de la 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei, stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid, este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei naţionale, un elan controlat de fruntaşii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.”
Marea Unire nu a fost rezultatul participării, României, la război. Nici partizanii Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a înscris formulei tradiţionale a raportului de putere între state: victoria Antantei, ne-a dat Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne-a dat Basarabia. Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari,ci actul de voinţă al naţiuniiromâne de a-şi da armătura instituţională care este „Statul Naţional”.
Joi, 29 noiembrie, 2018, la LTAV Şendriceni a avut loc o activitate cu prilejul sărbătoririi Centenarul Marii Uniri, activitate care s-a concretizat printr-un spectacol realizat de către elevii de la clasa a X-a J coordonat de către d-na profesor Cristina PUŞCAŞU. Spectacolul a constat în: recitare de versuri, interpretarea unor cântece patriotice şi punerea în scenă a două scenete legate de importanţa zilei de 1 Decembrie 1918. Prof. Cristina PUŞCAŞU