Centenarul Marii Uniri este o sărbătoare de suflet prin care ne onorăm străbunii nostri, cei care ne-au dăruit o țară armonios închegată, o identitate între statele lumii, un spațiu mental în afara căruia nu putem exista.
La împlinirea celor o 100 de ani de la Marea Unire, elevii Școlii Gimnaziale ,,Mihail Kogălniceanu”, îndrumați de dascălii lor s-au pregătit de sărbătoare, de la mic la mare, organizând activități variate și deosebite în cinstea marelui eveniment. Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a început cu organizarea la nivelul școlii a unei expoziții care a reunit obiecte specifice activităților meșteșugărești din trecut, costume naționale, obiecte țesute sau cusute, documente, cărți, fotografii, bancnote și monede vechi, armonios combinate cu creații din prezent ale copiilor.
Un alt moment important în cadrul acestor manifestări a fost găzduirea de către școala noastră a Cercului profesorilor de istorie din zona municipiului Dorohoi în data de 24 noiembrie 2018, activitate în cadrul căruia domnul profesor Luca Cătălin a ținut să prezinte importanța zilei de 1 Decembrie 1918 în cadrul istoriei neamului românesc.Pe lângă informațiile de o înaltă rigoare științifică, elevii au omagiat prin cântec și vers importanța evenimentului.
Seria activităților dedicate Centenarului a continuat și în zilele următoare prin organizarea de către cadrele didactice a unor manifestări în care au fost implicați copiii, punându-le în valoare creativitatea și imaginația. Cu pana, penelul, versul și cântecul au marcat acest măreț eveniment, iar creațiile elevilor au fost cuprinse în expoziții deosebite. Amintim dintre acestea activitățile:
- „Sunt mândru că sunt român!” – organizată de cl. I A – îndrumător înv. Dănilă Ana;
- „Eu iubesc România! Suntem români mici și mari!”– organizată de cl. a II-a A – îndrumător prof. înv. primar Muntianu Miron Laura;
- „La mulți ani, România!” – organizată de cl. a III-a A – îndrumător prof. înv. primar Anghel Claudia;
- „La mulți ani, țară dragă!” – organizată de cl. a III-a B – îndrumător prof. înv. primar Ghebac Elena;
- „Mândri că suntem români!” – organizată de cl. a IV-a C – îndrumător înv. Postârnac Corina;
- „România în prag de Centenar”– organizată de cl. a VI-a B – îndrumător prof. Cazacu Angelica, prof. Luca Cătălin.
Grupul „Etno” al școlii – îndrumat de prof. Botezatu Emanuela a însuflețit atmosfera cu cântece patriotice. O surpriză plăcută a fost participarea la activitatea desfășurată de clasa a VI-a B a domnului profesor dr. Adăscăliței Vasile, care i-a felicitat pe elevi pentru activitatea derulată și le-a amintit să păstreze mereu vie memoria înaintașilor nostri.
Toate activitățile derulate în cadrul școlii și-au propus ca scop cunoașterea și dezvoltarea valorilor fundamentale ale istoriei și culturii noastre naționale, iar drept obiective și-au propus: conştientizarea importanţei evenimentelor istorice de la 1 Decembrie 1918, stimularea sentimentului patriotic și a interesului pentru păstrarea identității naționale, insuflarea respectului pentru valorile noastre naționale, sensibilizarea copiilor, părinților privind valorile morale, istorice, estetice și artistice în vederea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI, ROMÂNI DE PRETUTINDENI! (consilier educativ prof. Ghebac Mihai-Ovidiu)