Admiterea 2011 dă bătăi de cap universităţilor particulare. Universitatea Apollonia din Iaşi acceptă studenţi fără bacalaureat. Aceştia trebuie să aducă diploma de bac până la sfârşitul celui de-al II-lea an de studii. Preşedintele universităţii private crede că şi alte instituţii universitare îi vor urma exemplul. Pe site-ul instituţiei apare însă obligativitatea prezentării diplomei de bacalaureat la înscriere.
Situaţie incertă pentru universităţile din ţară. Absolvenţii de liceu care au luat bacalaureatul sunt mai puţini decât locurile scoase la concurs pentru anul universitar 2011 - 2012. Pentru prima dată există posibilitatea ca pe locurile fără taxă să nu fie o concurenţă acerbă, chiar dacă vor concura şi absolvenţi de liceu din anii trecuţi. Reprezentanţii universităţilor spun că vor organiza încă o sesiune de admitere în toamnă. Unii rectori caută însă metode inedite de a atrage potenţiali studenţi.
La Universitatea Apollonia din Iaşi a apărut o noua metodologie de înscriere: fără bacalaureat. Astfel, instituţia organizează în această vară admitere la facultate şi pentru tinerii care nu au diplomă de bacalaureat, scrie ziaruldeiasi.ro.
Deşi Legea Educaţiei Naţionale prevede la art. 151, aliniatul 1 că "la admiterea din ciclul I de studii universitare pot participa absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă", Vasile Burlui, preşedintele Universităţii Apollonia, crede că acest demers este perfect legal şi că multe universităţi îi vor urma exemplul.
Potrivit noii metodologii de admitere a instituţiei, absolvenţii care nu au diplomă de bacalaureat vor prezenta la admitere adeverinţa de absolvire a doisprezece sau treisprezece clase, cu precizarea mediei de absolvire a liceului, urmând ca diploma de bacalaureat să fie depusă până la sfârşitul anului al doilea de studiu.
Absolvenţii care nu au diplomă de bacalaureat trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere, legalizată la un notar public, prin care se angajează ca, până la finalul anului doi de studiu, să depună la dosar diploma de bacalaureat în original.
Vasile Burlui a declarat că a eliminat Bac-ul din metodologia de admitere cu gândul la "binele" tinerilor care au fost "decapitaţi" în acest an. "Problema Bac-ului este o chestiune socială. Nu cred că 60% dintre copiii noştri sunt lipsiţi de capacităţi intelectuale. Trebuie să le oferim şansa să intre în sistem şi să nu aşteptăm ca bolnavul să decedeze. La universităţile din afară este perfect normal ca un tânăr să fie admis la universitate şi să-şi aducă diploma de bacalaureat pe parcurs", a declarat Burlui.
Acesta a precizat că nu s-a consultat cu nimeni de la Ministerul Educaţiei în această privinţă, ci mai mult cu părinţi şi reprezentanţi ai mediului academic. Nu cunoaşte nicio universitate din ţară care să fi renunţat la Bac în metodologia de admitere, însă este sigur că multe dintre acestea îi vor urma exemplul.
Paradoxal, pe site-ul instituţiei de învăţămînt superior, acreditată, se prevede clar că admiterea 2011 se face obligatoriu prin prezentarea diplomei de absolvire a bacalaureatului în original, care se anexează la cererea de înscriere.
"Nicio facultate din România şi din Europa nu admite candidaţi fără bacalaureat. Condiţia de admitere în învăţământul superior din România dar şi din Europa este promovarea bacalaureatului. Există ţări în UE unde, din cauza bacalaureatului diferenţiat, sunt acceptate la admitere documente echivalente bacalaureatului. Aşadar, nu există admitere la facultate fără bacalaureat", a spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Cătălin Baba a precizat că sunt instituţii de învăţământ superior în care media de la bacalaureat are o pondere mai mare sau mai mică în media de admitere.
"Ca să fim corecţi, trebuie să spunem că ponderea mediei la bacalaureat la admiterea în facultate poate fi mai mare sau mai mică, mergând de la zece la sută chiar până la 70-80 la sută", a adăugat secretarul de stat.
Întrebat dacă promovabilitatea redusă la bacalaureat va afecta admiterea în învăţământul superior din acest an, secretarul de stat a spus că, din experinţa anilor precedenţi, facultăţile organizează şi o a doua sesiune după bacalaureatul din toamnă. (DorohoiNews.ro)