Dorohoi News Logo

Marea Unire sărbătorită la Broscăuți - FOTO

broscauti 1 decembrie01

Sâmbătă 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, începând cu ora 12.00, s-a desfășurat la Căminul Cultural Broscăuți o activitate complexă dedicată acestui eveniment deosebit, organizată de către Primăria Comunei Broscăuți în colaborare cu Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți.  

Premergător acestei zile importante localul Primăriei precum și Căminul cultural au îmbrăcat straie de sărbătoare.

Toți locuitorii comunei Broscăuți au fost invitați și așteptați pentru a asista la Programul artistic numit ”Povestea Centenarului” și la tradiționala fasole cu cârnați, ce a fost împărțită la finalul activității fiecărui participant.

În deschiderea activității, după tradiționalele urări rostite de d-l primar Agheorghițoaei Aurel – Costel, a urmat intonarea Imnului național al României.

Prezentatorii spectacolului aniversar au fost elevii din clasa a VI-a Denisa Mihalache și Gabriel Martin. Elevele Andrieș Amalia (clasa I), Dohotaru Denisa (clasa a IV-a) și Răileanu Manuela (clasa a IV-a) au reprezentat provinciile românești Transilvania, Moldova și Țara Românească. Elevii Cotun Luigi (clasa a VII-a) și Aburlăciței Constantin (clasa a VIII-a A) adevărați patrioți, au fost purtătorii drapelului național.

Evenimentele istorice au fost prezentate de d-l prof. de Istorie Miron Cristian - Vasile. Elevii claselor a V-a şi a VI-a au răspuns la întrebarea „Ce sărbătorim la Centenarul Marii Uniri?”. Cântecul şi poezia pătrund în inimile oamenilor, şi de aceea, spectacolul de 1 Decembrie a retrezit în fiecare dintre cei prezenți valori, sentimente, istorie, tradiţie şi nu în ultimul rând sufletul românesc, ceea ce suntem noi de fapt.

Eleva Ciubotariu Delia din clasa pregătitoare a demonstrat audienței că patriotismul nu are vârstă. A urmat Vlad Apostol, un fost elev al școlii care a interpretat două melodii la trompetă.

Elevii clasei I coordonați de prof. înv. primar Zugravu Luminița – Mariana au adus în fața spectatorilor un moment patriotic sub forma unui montaj literar.

Eleviii claselor V-VIII, membri ai corului ”Datina străbună”, parte a ansamblului etnofolcloric cu același nume al Consiliului Local Broscăuți sub îndrumarea muzicală a d-lui prof. Purușniuc Constantin au prezentat un grupaj de cântece patriotice.

Micii actori ai școlii au pus în scenă o frumoasă poveste: „Povestea Centenarului” - sub îndrumarea d-nei prof. de Limba română Apostol Iuliana – Andreea.

Printre invitații d-lui primar la ceas de sărbătoare s-au aflat membrii ansamblului de dansuri „Cordăreanca”, coordonați de instructor Mirela Dumitraș, precum și cunoscutul și îndrăgitul solist de muzică popular – Constantin Atodiresei.

Organizatorii s-au bucurat de prezența, în public a părinților, a cadrelor didactice (prof. Dăscălescu Anișoara, prof. înv. preșcolar Lazariuc Elena-Alina, prof. înv. preșcolar Bolohan-Suhariuc Sabina – Georgiana), a câtorva angajați ai primăriei, a foștilor elevi ai școlii și nu în ultimul rând a cetățenilor din comună.

Acest proiect încărcat de emoție și patriotism nu ar fi avut sorți de izbândă fără o echipă inimoasă, care a crezut cu tărie în reușita lui și care a fost prezentă pe toată durata activității:
-primarul comunei Broscăuți Agheorghițoaei Aurel – Costel;
-prof. Apostol Iuliana – Andreea (directorul Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Pompeiu” Broscăuți;
-prof. de Istorie Miron Cristian – Vasile;
-prof. de Geografie Mihai Mihaela;
-prof. înv. primar Ciucur Marilena; 
-prof. înv. primar Popovici Elena (consilier educativ);
-prof. înv. primar Purușniuc Constantin (coordonatorul corului ”Datina străbună”);
-prof. înv. primar Zugravu Luminița – Mariana.

Mihail Kogălniceanu spunea că “omul înainte de lume şi-a iubit neamul şi patria în care părinţii săi au trăit, în care el s-a născut, în care a petrecut dulcii ani ai copilăriei, în care a simţit cea dintâi bucurie şi cea dintâi durere.”

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web