Vacanța de iarnă ia sfârșit luni, 14 ianuarie, când elevii se reîntorc la cursuri după trei săptămâni de pauză. Nu o vor face pentru mult timp, pentru că la finalul lunii îi așteaptă o nouă vacanță, cea care marchează încheierea semestrului I de studii din anul școlar 2018-2019.
Elevii se întorc la cursuri luni, 14 ianuarie 2019, după trei săptămâni de vacanță
Vacanța de iarnă a elevilor a început la 22 decembrie 2018 și se încheie duminică, 13 ianuarie. Odată cu reluarea cursurilor trebuie să fim pregătiți și de greu suportabilele blocaje în trafic la orele de vârf. De asemenea, medicii avertizează că revenirea copiilor în colectivități în această perioadă va duce la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, aflându-ne în plin sezon al virozelor și gripei.
Până la vacanța intersemestrială, care începe la 4 februarie și durează o săptămână, elevii vor mai avea o zi de „pauză” joi, 24 ianuarie, când e zi liberă, pentru că este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Cum ziua liberă cade joi, mulți își pun întrebarea dacă Guvernul nu va da cumva liber pentru bugetari și vineri, 25 ianuarie, așa cum a făcut de Crăciun și Revelion, caz în care elevii și părinții lor (dacă lucrează în domeniul bugetar) s-ar putea alege cu încă o minivacanță de patru zile.
Începe apoi ultima săptămână din semestru, care este consacrată de obicei încheierii mediilor și clarificării situației școlare.
Elevii revin la școală pentru semestrul al doilea luni, 11 februarie.
Va urma după aceea vacanța de primăvară, care include perioada Paștelui (catolic: 21 aprilie, ortodox: 28 aprilie), dar și ziua de 1 Mai, care era liberă: vacanţa de primăvară: 20 aprilie - 5 mai 2019.
Mult așteptata vacanţă de vară este programată în intervalul 15 iunie - 15 septembrie 2019.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.