În data de 18 februarie 2019, membrii Clubului de teatru „Open Wings”, coordonat de prof. Monica Ifrim și prof. Pavel Daniela, au avut parte de o întâlnire de suflet cu domnul profesor Călin Ciobotari, doctor în teatru, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru.
Redactor al revistei Dacia Literară, publicist la importante reviste din țară (Convorbiri Literare, Timpul, Teatru Azi, Art Act Magazine), autor de texte dramatice (Iov și salubrizarea, L-am ales pe Moș Crăciun, În Iad, cărțile sunt făcute!), dar și romancier (Captiv în epoca de aur, Ssst! Generalul visează), domnul profesor Călin Ciobotari a răspuns, cu promptitudine, invitației Clubului de teatru „Open Wings” de la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi de a împărtăși din tainele teatrului.
Întâlnirea, deosebit de emoţionantă, a avut ca scop principal abordarea piesei de teatru a domnului profesor, Abatorul de hârtie, cu care membrii clubului vor participa la festivaluri de teatru. Elevii au dat dovadă de o cunoaştere aprofundată a operei distinsului scriitor și au făcut o analiză amplă a celor mai importante aspecte din piesă.
Fascinați de compania domnului profesor Călin Ciobotari, membrii clubului (elevi din clase IX-XI) și-au exprimat cu entuziasm impresiile:
Nu cred că există o experiență mai plăcută decât cea pe care am trăit-o astăzi. A fost o onoare să ne întâlnim cu un scriitor. Nu doar că ne-a făcut să înțelegem cât de important este teatrul și cât de mult înseamnă pentru noi existența lui, cât de plictisitoare ar fi viața noastră dacă nu ar exista această Artă Teatrală!...ci ne-a dat libertatea să fim noi înșine. A vrut să ne cunoască exact așa cum suntem noi. Ne-a lăsat să vorbim deschis și să nu ne ascundem în spatele unor aparențe. Este un om de la care am avut multe de învățat, un om care ne-a convins că iubește ceea ce face. Astăzi am înțeles că fără teatru noi suntem nimic; că teatrul este excepțional și învie mereu ceea ce a murit de mult…Am înțeles că teatrul este mai mult decât un film la cinematograf; este mai mult decât o carte! Teatrul doar ESTE! Noi suntem teatrul! Îi mulțumim domnului profesor că ne-a învățat să visăm! (Amalia Ignat, clasa a IX-a D)
Întâlnirea de astăzi nu numai că mi-a arătat o nouă latură a teatrului, dar mi-a răspuns la întrebările pe care le aveam în legătură cu acesta…Am învățat foarte multe de la domnul profesor, iar faptul că a avut răbdare și ne-a dat un răspuns la fiecare curiozitate pe care o aveam, mă face să îmi doresc și mai mult să pătrund în lumea teatrului și să îi descopăr misterele. (Andra Hîncu, clasa a X-a D)
Cu prilejul acestei întâlniri, am reușit să înțeleg ce voia să spună Federico Garcia Lorca precum că Teatrul este poezia ce se desprinde din carte și devine omenească. Astăzi am putut să înțeleg că viața există în mine, în noi, în tot ceea ce pare a fi măiestru sau banal. A fost o întâlnire remarcabilă pe care aș dori să o reiau la nesfârșit. (Petru Cîrneală, clasa a XI-a F)
M-am simțit genial la întâlnirea cu domnul profesor pentru că ne-a adus la cunoștință nenumeroase informații noi. M-a făcut să văd că teatrul este un joc minunat, ne-a ajutat să înțelegem mai bine teatrul și să îl privim ca pe un lucru prețios, ca pe o activitate minunată. Îi mulțumim pentru că ne-a făcut onoare de a ne fi alături. (Ioana Bucevschi, clasa a IX-a E)
Pentru mine, venirea unei personalități din lumea teatrului la noi în scoală, a fost o experiență deosebită, fiind și prima de acest gen. De aceea, consider că am avut multe de învățat despre teatru și despre tainele acestuia. Mă consider norocos pentru această oportunitate.(Tudor Ignat, clasa a IX-a A)
Întâlnirea de astăzi a fost una foarte plăcută în care ne-am îmbogățit cunoștințele despre teatru și actorie. Am primit un plus de încredere și trucuri care ne pot folosi la jocul scenic sau chiar în viață. (Maria Betty Blumetti, clasa a X-a D)
Sunt fericit că am avut ocazia să învăț atâtea lucruri noi pe care nu le știam despre teatru. M-aș bucura dacă am mai avea ocazia să ne mai întâlnim cu domnul profesor deoarece avem ce învăța. (Rareș Rotaru, clasa a IX-a G)
Să poți vorbi cu autorul în carne şi oase este ceva foarte fascinant. Ne-a indicat detalii pe care nu le-am observant și analizat. Am avut în fața noastră o persoană formidabilă care ne-a prezentat "secretele" teatrului. (Cosmin Leonte, clasa a IX-a A)
Îi mulțumim domnului profesor Călin Ciobotari pentru prezența remarcabilă, pentru lecția de viață, de teatru, de omenie și îi urăm mult succes în luna mai la premiile UNITER (cele mai prestigioase ale lumii teatrale) în cadrul cărora este nominalizat la categoria Premiul pentru critică de teatru. (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)