Odată cu creșterea populației globului și a modernizărilor care au urmat, apa a devenit tot mai importantă în activitatea cotidiană, o resursă esențială vieții. De aceea, la 22 decembrie 1992, la Rio de Janeiro, în cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite, a fost aleasă ziua de 22 martie pentru a se sărbători Ziua Mondială a Apei.
În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei. Fiecare produs fabricat are nevoie de apă.
Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Apa este necesară şi în asigurarea alimentaţiei, pentru irigaţiile plantelor folosite în alimentaţie, pentru asigurarea apei necesare animalelor şi păsărilor, pentru procesul de fabricaţie a produselor alimentare. Nu este de conceput dezvoltarea modernă a unei localităţi, dezvoltarea economiei, fără un sistem dezvoltat de alimentare cu apă şi de canalizare, fără acţiuni de protejare a resurselor de apă.
Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră!
În fiecare an, UN-WATER (United Nations Water), identifică provocările şi stabileşte teme de larg interes, de actualitate, pentru Ziua Mondială a Apei. În acest an tema stabilită este „Apă pentru toţi” (Water for All – Leaving No One Behind).
Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi marchează şi în acest an această zi, prin intermediul concursului „Apa este totul” din cadrul proiectului judeţean „APĂ PENTRU VIAŢĂ”, proiect inclus în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene (C.A.E.J.), nr. 1214/13.02.2019, la poziţia 83 şi coordonat de prof. Cazacu Angelica, prof. Ghebac Ovidiu, prof. Luca Otilia. Concursul se află la a IV-a ediţie şi, în acest an s-a bucurat de o largă participare atât în rândul elevilor cât şi al profesorilor – 14 şcoli participante, 90 de elevi, 20 de profesori din tot judeţul.
Concursul a avut trei secţiuni – grafică, fotografie, prezentări power point şi multe dintre lucrările elevilor participanţi s-au bucurat de succes fiind premiate într-un cadru festiv. Materialele realizate de elevi (desene, postere, fotografii) au fost expuse în spaţiul şcolii coordonatoare – Şc. Gimnazială „M. Kogălniceanu” Dorohoi, dar şi în vitrina librăriei S.C. Unirii S.R.L. Dorohoi, instituţie parteneră în proiect.
Pentru că activitatea a avut un real succes, suntem încrezători că în anul următor, participarea elevilor, profesorilor şi membrilor comunităţii, atât din Dorohoi cât şi din întreg judeţul, va fi mai amplă şi se vor stabili parteneriate trainice şi de lungă durată. Aşadar, viaţa are nevoie de apă! (Prof. Cazacu Angelica)