Timp de două zile - marți și miercuri (2 și 3 aprilie 2019), la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni a a vut loc un training de specialitate organizat de Asociația ACEEA (Asociația Culturală Euro Est Alternativ) - reprezentată prin cunoscutul chef bucătar Radu Zărnescu.
În prima zi a evenimentului participanților li s-au adus la cunoștință noțiuni de bucătărie europeană nutritivă și sănătoasă aplicată – în speță „cum pregătim un bufet suedez”.
În cea de-a doua zi reprezentanții a două licee din țară: „Petru Mușat” Suceava și „Alexandru Vlahuță” - Șendriceni și s-au întrecut în elaborarea unor preparate reci și calde pregătite conform regulilor de securitate alimentară.
Timp de circa patru ore în bucătărie, urmărindu-i cu maximă atenție pe chef Radu Zărnescu și pe ceilalți trei bucătari din echipa domniei sale, participanții au (re)văzut noțiuni de bază din arta culinară așa cum este practicată la nivel internațional: pregătirea legumelor, fieberea, prăjirea, coacera, sotarea. Au învățat cum se pregătesc salatele, sosurile, garniturile, cum se face tranșarea, felierea, asezonarea produselor. La acestea s-au adăugat noțiuni de organizare a bucătăriei, curățenie, protecția muncii și prevenire a toxiinfecțiilor. S-au mai adăugat elemente de noutate deosebită, găsite mai rar în practica curentă a bucătăriei românești: cum alegem trufele (niște ciuperci foarte scumpe care, uneori, valorează cât greutatea lor în aur!), noțiuni practice de bucătărie moleculară, cum folosim farfuriile comestibile. Totul a culminat cu amenajarea, de către fiecare concurent a unui platou care a intrat în concurs. Expoziția a fost desfășurată în holul spațios al liceului și a fost vizionată peste 100 de participanți, elevi ai școlii și numeroși oaspeți.