Dacă societatea ar plasa educația în centrul atenției, închisorile ar deveni muzee, polițiștii ar deveni poeți iar psihiatrii ar deveni muzicieni.” (Dr. Augusto Cury)
În esenţă, ce-şi doresc elevii? O şcoală cu informaţii utile pentru viitor, o şcoală unde să vină cu plăcere la ore interesante, de la care să plece având cunoştinţe însuşite în mod practic. O şcoală care să îi pregătească pentru viaţă cu adevărat, care să îi înveţe cum să fie creativi, să se dezvolte, să devină independenţi. Unii o numesc școala ideală. Dar există școala ideală? Aș spune mai degrabă că școala reprezintă solul cel mai sfânt al societății, scena solemnă a păcii. Școala este un loc în care copilul află foarte multe despre el și despre talentele lui native și în care descoperă faptul că fiecare om este unic.
Fiind atât de diferiți unii de alții, nu are niciun sens să fim în competiție. Cooperarea cu cei din jurul nostru și competitivitatea cu noi înșine sunt cheile către adevărata evoluție. De aceea, școala ideală este cea care descoperă unicitatea fiecărui copil și îl susține cu maxim de încredere pe drumul său. Școala ideală promovează cooperarea și dezvoltă toate cele patru inteligențe: mentală, emoțională, fizică și spirituală. Școala ideală îi pregătește pe copii pentru viață și îi învață empatia, ajutându-i să își cunoască emoțiile și să și le exprime.
În școala ideală părinții, profesorii și copiii sunt parteneri de drum, parteneri care se respectă și au încredere unii în alții. În școala ideală…ce suntem noi, cei care educăm inteligența logică dar și emoția? Cei care folosim memoria ca depozit de informație dar și ca suport al artei de a gândi? Cei care suntem elocvenți dar și cei care știm cum funcționează mintea? Cei care suntem maeștri temporari dar și maeștri de neuitat? Cei care educăm pentru o profesie dar și cei care educăm pentru viață?
„Suntem profesori? Mult mai mult!
Suntem educatori? Mai mult de-atât!
Suntem vânzători de vise!
Vindem vise pentru ca cel deprimat să se anime,
Pentru ca cel timid să îndrăznească, pentru ca cel agitat să se liniștească,
Pentru ca poetul să se inspire iar gânditorul să critice și să creeze.
Fără vise, suntem sclavi!
Fără vise, ascultăm de ordine!
Fie ca voi, dragi elevi, să fiți mari visători!
Iar dacă visați, să nu vă temeți să mergeți pe calea aleasă!
Și dacă mergeți, să nu vă temeți că vă împiedicați!
Și dacă vă împiedicați, nu vă temeți să plângeți!
Ridicați-vă, căci nu există drum fără accidente.
Dați-vă întotdeauna o nouă șansă vouă înșivă.
Căci libertatea e reală numai dacă, după ce am dat greș,
Avem dreptul s-o luăm de la capăt...” (Dr. profesor Augusto Cury)
Vă așteptăm la Colegiul Național “Grigore Ghica” din Dorohoi în data de 28 mai 2019, ora 10.00, la Ziua Porților Deschise ca apoi, pe parcursul celor patru ani de liceu, să trăiți o mare aventură, să călătoriți prin lumea ideilor și a viselor și să întâlniți un personaj deosebit de important, aflat printre rândurile acestei povești: tu însuți! (prof. Monica Ifrim, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii școlii)