În perioada 24-26 mai 2019, 8 elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut, jud. Botoșani și 8 elevi de la Liceul Teoretic Lipcani, raionul Briceni, însoțiți de 4 profesori din cele două școli, au fost uniți într-o frumoasă excursie Cartea unește inimi, în ținuturile Bucovinei și ale Neamțului.
Astfel, în după amiaza zilei de 24 mai grupul de excursioniști entuziasmați au pornit spre Suceava, plini de bucurie și curiozitate, deși ploaia le dădea emoții. Spre seară elevii din cele două școli au vizitat Cetatea Sucevei, uimindu-se de frumusețea ei dar și de tehnologia prezentă aici.
În zorii celei de-a doua zi elevii însoțiți de profesori au pornit spre ținuturile Neamțului, admirând peisajele splendide din țara lor. Aici au vizitat Cetatea Neamțului, Casa lui Ion Creangă, ajungând chiar până la Cheile Bicazului și Lacul Roșu.
În cea de-a treia zi, grupul a pornit spre Piatra Fântânele. Prima oprire a fost la Vatra Dornei unde prin bunăvoința domnului Ariciuc Petru, căruia îi și mulțumim pe această cale, elevii au avut bucuria și emoția de încerca tiroliana din Vatra Dornei. Apoi excursioniștii au vizitat Catedrala ”Sfânta Treime” din Vatra Dornei, fiind impresionați de arhitectura și pictura ei.
De aici traseul entuziasmații călători au poposit la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Piatra Fântânele, unde călătorii au fost primiți cu atâta căldură de maicile de aici și ospătați la masă.
În cele din urmă grupul s-a amuzat copios la mormântul lui Dracula din apropiere, pornind de aici cu multă veselie dar în același timp și cu nostalgie că excursia s-a apropiat de sfârșit.
Cheltuielile de excursie au fost suportate din banii strânși din donații și din economiile profesorului de religie.
În final, aduc nespuse mulțumiri tuturor acelor oameni prin care mâna lui Dumnezeu a lucrat ca această excursie să decurgă atât de minunat. În primul rând aduc alese mulțumiri doamnei Raluca Nechiti, de la Mediafax, care a fost omul providențial al acestei excursii, ajutându-ne să vizităm atât de multe locuri minunate. De asemeni mulțumiri și echipei Digi24, în frunte cu doamna Andreea Petrescu care între atâtea lucruri și-a făcut timp de a fi alături de noi. Mulțumim domnului Petre Ariciuc care ne-a bucurat la tiroliana în Vatra Dornei. Alese mulțumiri maicilor de la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Piatra Fântânele care nu doar că ne-a primit atât de călduros dar ne-au și servit la masă cu atâta dragoste. De asemenea alese mulțumiri și tuturor acelora care din multul sau puținul lor au donat pentru ca această excursie să aibă loc. Adresez mulțumiri și doamnelor profesoare Angela Iațeniuc, Gutiera Seiciuc și Olesea Grozinschi, care cu atâta dragoste au vegheat ca excursia să decurgă bine. Nu în ultimul rând mulțumiri aduc și elevilor (și părinților lor) care prin bucuria lor m-au umplut și pe mine de bucurie (Vasile Postolachi, profesor de Religie Ortodoxă la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut).
GÂNDURI DESPRE EXCURSIA CARTEA UNEȘTE INIMI
Văzând atâta lume frumoasă, cu inimă bună îți faci o impresie că e ca a doua casă de a ta.
A fost un weekend de neuitat, am vizitat unele din cele mai frumoase locuri din România. Cele mai mari emoții le-am avut atunci când am stat lângă Lacul Roșu și am ascultat liniștea pădurii. O frică mare aveam când mă urcam pe tiroliana, dar cu ajutorul prietenilor m-am convins că e ușor și interesant, am trecut-o, după aceasta am avut atâtea emoții pozitive și de neuitat că până acum imi tremură picioarele. Am făcut cunoștință cu elevii de peste Prut. Am admirat frumusețea peisajelor muntoase care arată formidabil și m-am convins încă o dată că totul e posibil. Ejov Dumitru, elevului clasei a X-a (U)
În cadrul acestei excursii am trăit o stare de nedescris, am rămas foarte impresionată și mulțumită față de cele văzute. Mănăstirile, bisericile, cetățile, locurile pitorești, mi-au îmbogățit sufletul cu căldură și frumusețe. Afirm că datorită Proiectului „Cartea unește inimi” într-adevăr am obținut o strânsă legătură între noi și copii români, o legătură de prietenie sufletească. Astfel, accentuez și faptul că toate acestea au fost datorită domnului Vasile Postolachi, un om cu suflet mare care este un bun exemplu pentru elevii săi, chiar și pentru noi toți, căci nimic nu e mai scump în lume decât credința, iubirea și bunătatea. Barbalat Onorina, eleva clasei a X-a (U)
Excursia ”Cartea unește inimi” mi-a creat emoții pozitive și foarte plăcute, sunt pentru prima dată într-o astfel de excursie și în România, chiar dacă e o țără vecină. Cele mai frumoase impresii mi le-au lăsat peisajele nemaipomenite a României, Lacul Roșu, mănăstirile și cetățile, îndeosebi Cetatea Neamț. Sunt fericit că am făcut parte în această excursie minunată. Doresc să mulțumesc oamenilor care ne-au oferit această posibilitate, sunt sigur că sunt oameni cu inimă mare. M-am simțit în România ca acasă. Sunt fericit că am avut ocazia de a participa în așa excursie. Ivanov Veaceslav, elevul clasei a X-a (U)
Mi-a mers! Și am nimerit în lista elevilor care pleacă în excursie în țara de peste Prut, care mi-a oferit să am multe sentimente și impresii despre ea.
Un moment foarte plăcut era să privești frumusețea României.
Cetățile și mănăstirile vizitate au lăsat o impresie de „Wow!!!!”.
Și era plăcut și frica care am tras-o urcând tiroliana din orașul Vatra Dornei.
Mi-au rămas numai impresiile bune deoarece am vizitat multe locuri pitorești.
Mulțumesc foarte mult domnului Vasile Postolachi, care a organizat această excursie și ne-a ajutat să facem noi cunoștințe, anume cu copiii de pe alt mal de Prut. Homan Oleg, elevului clasei a X-a (U)
Am nimerit în lista celor care au avut fericirea să viziteze România. Deja mergând pe drum și urmărind în fereastră, am observat locuri pitorești, munți uriași și deosebit de frumoși. Am vizitat Cetatea de scaun, Cetatea Neamț, Cheile bicazului și Lacul Roșu, Mănăstirea Gura Humorului, dar cel mai Mult m-a impresionat Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Piatra Fântânele, unde ne-au primit cu atâta căldură. Am făcut multe poze, răsfoind care o să-mi aduc aminte totul plăcut din acestă excursie sufletească.
Mulțumesc nespus de mult, domnului Vasile, care a organizat toată excursia și celor ce au stat în umbra, care au ajutat foarte mult în împlinirea viselor și unirea oamenilor din cele două maluri a Prutului. Să știți că oameni cu inima mare există! Vă mulțumesc! Grozinschi Vladislav, elevul clasei a X-a (U)
Asupra mea, aceasta excursie și-a lăsat o amprentă foarte mare. Sufletul meu se simte atat de împlinit! am trăit ceva extraordinar alături de frații mei de peste Prut, chiar pe pământul lor, este o onoare, m-am simtit specială, Dumnezeu a creat România foarte frumoasă. Deși nu m-am așteptat, am trait surprize dupa surprize, binecuvântări după binecuvântări, și aceasta tot în cadrul proiectului „Cartea unește inimi”! Mulțumesc! NISFOIAN EMANUELA, Clasa a X a Liceul Teoretic Lipcani
Eu cred ca aceasta excursie a fost una foarte frumoasă. Iar scopul ei a fost îndeplinit deoarece noi și fratii noștri de peste Prut ne-am împrietenit și am rămas cu niște amintiri frumoase. Priveliștile și locurile pe care le-am vizitat au fost de vis și mi-a părut bine ca am cumoscut persoane noi cu care sper să țin legătura. Toate aceste persoane care s-au implicat în organizarea excursiei sunt niste oameni cu inima mare și o sa îi am drept exemplu. Noi toți trebuie să fim mai buni și să ne gândim nu doar la persoana noastră, ci și la ceilalți. Căruceru Denisa, clasa a VIII a A, Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut
Cartea unește inimi este un proiect prin care noi cei din stânga și din dreapta Prutului, să legăm prietenii. Cu ocazia acestui proiect am plecat împreună cu frații noștri de peste Prut într-o excursie plănuită de prof. Postolachi Vasile și alți domni binevoitori. Excursia de trei zile a fost foarte frumoasă și am vizitat multe locuri minunate care ne vor rămâne în amintire vreme îndelungată. Chiar dacă am vizitat atâtea locuri, excursia a fost mai frumoasă datorită faptului că i-am avut alături de noi pe frații noștri de peste Put cu care am legat prietenii. A fost experiență minunată, pe care cu siguranță aș repeta-o. Îi mulțumim domnului prof. Postolachi Vasile că ne-a oferit o astfel de ocazie. Baltă Ana-Maria, clasa a VIII a A, Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut