Ziua de 1 decembrie 2019 nu reprezintă numai sărbătorirea Zilei Naționale a României, ci și ziua în care se marchează bilanțul luptei românilor pentru întregirea statală.
Sărbătorind 101 ani de la Marea Unire, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Gheorghe Coman” din Brăești au organizat activități numeroase pe parcursul întregii săptămâni.
Sub deviza „Să ne prețuim țara la adevărata ei valoare!”, elevii, coordonați de profesori și îmvățători, au realizat următoarele activități:
Elevii de la învățământul primar, coordonați de învățători, au realizat desene semnificative pentru această zi istorică, au cântat și au dansat Hora Unirii;
Elevii clasei a V-a, coordonați de prof. Istrate Alina, au realizat desene semnificative pentru momentul istoric sărbătorit pe 1 decembrie, au recitat poezii patriotice, trăind cu emoție Marea Unire;
Elevii clasei a VI-a, coordonați de prof. Burlacu Răzvan, au interpretat cântece patriotice, printre care se numără ”Treceți batalioane...!” și au recitat poezii patriotice precum ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, scrisă de Mihai Eminescu;
Elevii clasei a VIII-a, coordonați de prof. Simona Herghiligiu, au realizat un poster cu cele mai frumoase citate despre unire și patriotism și au interpretat o scenetă despre unirea tuturor regiunilor țării. Pentru că anul acesta se împlinesc 101 ani de la Marea Unire, elevii clasei a VIII-a au adresat o scrisoare către țara lor sfântă – România, în care își aduc toată admirația pentru frumuseție patriei, pentru scriitorii români datorită cărora astăzi noi vorbim cea mai dulce limbă - limba română. La sfârșitul activităților, eleva Apetrăriței Denisa, din clasa a VIII-a, a cântat melodia ”Doamne, ocrotește-i pe români!”
Activitatea organizată în cadrul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Coman” din Brăești a fost coordonată de prof. Manuela Grigoraș, de directorul unității școlare, prof. Marinela Olariu, de prof. Simona Herghiligiu, de învățători și diriginți și a avut ca scop dezvoltarea și consolidarea sentimentului patriotic; îmbogățirea cunoștințelor istorice; înțelegerea că Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne cea mai important pagină a istoriei României. (A consemnat pentru www.dorohoinews.ro, prof. Simona Herghiligiu)