Dorohoi News Logo

Cercul pedagogic al profesorilor de religie creștin ortodocși din zona Dorohoi - FOTO

cerc pedagogic 01

Părintele Dumitru Stăniloae, spunea că ortodoxismul este ochiul prin care neamul creștinesc în general, și în particular cel românesc privește spre cer cu și în Hristos.

Neamul nostru românesc creștin și ortodox nu a dat uitării ceea ce i s-a propovăduit de către Sfântul Andrei în legătură cu Nașterea Mântuitorului, acest lucru fiind vădit în comoara poporului prin colinde, cântece de stea și a celor religioase. Această sărbătoare celebrează Naşterea cu trup a lui Iisus Hristos (Lc 2, 1-21), Înomenirea Sa, după cum spunea Vladimir Lossky, Întruparea Veșniciei în timp sau Nașterea Mântuitorului din Mama fără Tata fiind, se pare, cea dintâi sărbătoare „specific creştină”, dintre cele ale Mântuitorului, cu dată fixă (25 decembrie), deşi nu este tot atât de veche ca Paştile sau Rusaliile, a căror origine stă în legătură cu sărbătorile iudaice corespunzătoare unei triade Vechi Testamentare a sărbătorilor Corturilor, Azimelor și Săptămânilor.

Profesorii de religie creștin-ortodocși din Cercul Pedagogic -zona Dorohoi, au mărturisit bucuria Nașterii Domnului prin activitatea fructuoasa găzduită de Școala Gimnazială “Spiru Haret”, Dorohoi, sub oblăduirea doamnei profesoare Lojnița Luminița, în data de 16.12.2019, precum, în duhul patristic,magii care au venit la Pruncul Iisus pentru a-I aduce daruri, au fost primii mărturisitori creștini. Într-o atmosferă călduroasă și plină de bucurii duhovnicești, doamna profesoara, a îmbinat printr-o scenetă, elementele de bază ale relatării biblice despre Nașterea Domnului cu, elemente moderne didactice ce au zugrăvit importanța Sărbătorii în istoria mântuirii, iar ca o încoronare a toate, colindele au răsunat prin glasul copiilor, ca oarecând prin glasul angelic, transimițându-ne fiorii credinței. Sceneta a fost una completă, dar și complexă asemenea unei sfere pe care oricât am întoarce-o, nu vom putea să-i vedem toată suprafața. Având în vedere, că ortodoxia se trăiește dar și te trăieste ca o taină, Părintele Pleșca Florin Ionuț, a prezentat succint, dar cuprinzător, rolul pe care îl are pelerinajul, în trăirea spirituală a elevilor ca o formă exterioară de activitate pedagogică în cadrul orelor de Religie. Un punct central a celor prezentate de Părintele Profesor, a fost importanța pe care îl are pelerinajul ca o formă exterioară a celor învățate în cadrul orelor, dar și faptul că acesta nu este doar o simplă călătorie, ci putem spune, precum oarecând Avrram din Urul Caldei, este o călătorie cu și spre Hristos. 

În concluzie, vom relata cuvintele pline de emoții, dar și de reflecție, ale doamnei profesoare, gazdă aleasă, Luminița Lojniță: „V-am prezentat această lecție, aducând copiilor cuvânt cuvântător despre Nașterea Domnului, știind că statutul de profesor se preface din meserie într-o misiune. Am vrut să conștientizeze într-o societate plină de consum, că această sărbătoare nu trebuie transformată într-o distracție de wee-kend, nici în adunări pentru jocuri, ci, parafrazându-l pe Monahul dela Rohia, Nicolae Steinhard, dăruind din comorile noastre prin colinde și daruri, vor dobândi bucuria divină pe care au avut-o păstorii în pestera din Betheleem”. 

În numele meu, dar și a tuturor Părinților și a laicilor profesori de religie, Vă urăm ca în ieslea Bethleemului din sufletele noastre, să se nască Hristos, iar noi, ca magii, să-I aducem nu aur, smirnă și tămâie, ci cele trei mari virtuți teologice: credința, nădejdea și dragostea. Sărbători binecuvântate! Prof. Drd.Toma Mihăiță-Marian

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web