În fiecare an, pe 24 ianuarie, ne amintim de Unirea înfăptuită la 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, moment crucial pentru acest popor, când Moldova şi Ţara Românească au ales să fie împreună o singură ţară.
După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
An de an, acest moment este marcat prin diverse manifestări, din care nu lipseste niciodata „Hora Unirii”. Activitatea a constat în: în prezentarea unor date cu caracter istoric referitoare la evenimentul sărbătorit, confecționarea de ecusoane și pliante, prezentarea desenelor cu tematică, moment artistic ce a inclus cântece și poezii patriotice, intonarea cântecului „Hora Unirii”, pe versuri de Vasile Alecsandri.
Noi, cadrele didactice, sădim în sufletul copiilor sentimente înălţătoare de dragoste şi preţuire a valorilor patriotice. Elevii trebuie să cinstească şi să fie mândri de pagina de istorie a poporului român, pagină scrisă de ALEXANDRU IOAN CUZA .
„Cât or fi români pe lume
Cât va fi pe cer un soare
A lui Cuza mare nume
Să fiţi siguri că nu moare.” (Vasile Alecsandri)