Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
Cu scopul cunoaşterii semnificaţiei acestei zile cu consecinţe importante asupra poporului român, prof. Moscalu Anca de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi reprezentată prin director prof. Paula-Mihaela Stoleru şi prof. Elena Leancă, împreună cu prof. Cătălina Simona Leancă de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Dorohoi reprezentată prin director prof. Anişoara Doiniţa Dupu, au desfăşurat în parteneriat o activitate cu un impact puternic asupra elevilor şi a copiilor.
Aceasta a avut următoarele obiective:
Interiorizarea importanţei istorice a zilei de 24 IANUARIE;
Memorarea unor poezii dedicate UNIRII;
Memorarea cântecului şi dansului popular „HORA UNIRII”;
Stimularea creativităţii prin transpunerea în desen, pictură, colaje a marelui eveniment istoric;
Dezvoltarea colaborarii dintre scoală şi grădiniță.
Activitatea a identificat şi amplificat conduite patriotice, elevii şi preşcolarii au realizat lucrăriartistico-plastice referitoare la Mica Unire, întocmind o deosebită expoziţie care a fost amenajată la Biblioteca Municipală Dorohoi.
„Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pamântul României!
(„Hora Unirii” – Vasile Alecsandri)