Începând din anul școlar 2020-2021, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie, a declarat ministrul Educaţiei, la Naţional TV. Acest lucru nu înseamnă, însă, că micuţii care nu au urmat cursurile desfăşurate la grupa mare nu mai pot fi înscrişi la grupa pregătitoare la şcoală, ci doar că părinţii vor fi amendaţi.
„Aș vrea să nu uite nici părinții, nici autoritățile că începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie. Deci trebuie să-i încurajăm pe părinți să-și ducă la grădiniță copilul, pentru că a devenit obligatorie grupa mare", a anunţat Monica Anisie.
Legea educației nu prevede refuzul școlarizării copiilor, pe motiv de neparticipare la ciclul şcolar anterior. În cazul în care părinții nu-și trimit copiii la școală, Legea educației în vigoare prevede amendarea lor de către primărie, dar nu refuzarea primirii copiilor.
Legea care mărește durata învățământului obligatoriu a fost promulgată de Președintele României pe aprilie 2019 şi prevede că până în 2020 devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a.
Cum se va face înscrierea la grădiniţă în anul şcolar 2020-2021
Înscrierea copiilor la grădiniţă şi reînscrierea în grupa mijlocie sau mare a celor care au urmat deja învățământul preșcolar se pot face, în perioada următoare, telefonic, prin email sau fax, arată procedura trimisă de Ministerul Educaţiei către şcoli, potrivit edupedu.ro. Reînscrierile la grădiniță vor începe pe 25 mai 2020, iar înscrierile - pe 8 iunie 2020.
Din această toamnă devine obligatorie grupa mare de la grădință și este prima dată când înscrierea copiilor în învățământul preșcolar se realizează direct în aplicaţia SIIIR, registrul sistemului de învăţământ.
„Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, care parte a învățământului obligatoriu”, informează Edupedu.ro.
Până în 2030, învăţământul obligatoriu va fi de 16 ani
Legea care mărește durata învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030 prevede următoarele:
până în 2020 – devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a – 14 ani în total
până în 2023 – devine obligatorie grupa mijlocie – 15 ani în total
până în 2030 – devine obligatorie grupa mică – 16 ani de învățământ obligatoriu.
Până acum, învățământul obligatoriu a fost de 11 clase – începea la clasa pregătitoare (6 ani) și se încheia la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea și trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi anulate de Guvernul Ponta.